Руска салата

Клаическото решение за Нова година

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

майонеза - 400 гр 

шунка - 300 гр 

кашкавал - 150 гр 

картофи - 4 броя 

грах малка - 1 консерва 

кисели краставички - 1/2 буркани 

ябълки - 1 бр  

моркови - 3 броя 

лимони - 1 бр  

черен пипер на вкус

Това, на което ние казваме руска салата, в Русия наричат френска салата или още салата „Оливие“. Във Франция пък е известна като пиемонтска салата и в нея се слагат домати. Общото между рецептите е името на французина Люсиен Оливие, който бил главен готвач в московския ресторант „Ермитаж“ във втората половина на XIX век. Нито една от тях обаче, няма нищо общо с оригинала. Чудите се защо ли? Защото в своята салата Оливие слагал месо от варен фазан, телешки език, черен хайвер, маруля, раци, кисели и пресни краставици, каперси, сварени яйца, маринована соя. Сосът не бил майонеза, а смес от зехтин, балсамов оцет, сварени жълтъци и още нещо… Оригиналната рецепта за онази руска салата и до ден-днешен е тайна, разказват от Mate Kitchen.

В гладните години след Октомврийската революция този кулинарен разкош бил значително опростен. Така до нас достига достъпната рецепта за руска салата, която често присъства на трапезата на българина в делник и в празник. Но най-вече на Нова година.

Винаги може да си купите готова руска салата, но домашно приготвената е несравнимо по-вкусна. Ето защо Mate Kitchen споделят с вас рецептата такава, каквато я знаем и приготвяме вкъщи. С варени картофи, краставички, моркови, грах, ябълки, шунка, кашкавал, майонеза. Това, в което сме сигурни, е, че изобщо не е „единствената“ и „вярната“ и има още поне десетина вариации. Но пък се надяваме да ви хареса колкото и на нас.

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите. Морковите обелете и също сварете. Отцедете граха.

2. През това време нарежете на кубчета шунката, кашкавала, ябълката и киселите краставички.

3. Щом картофите и морковите се сварят, нарежете и тях на кубчета.

4. Смесете всички продукти в удобен съд, поръсете с прясно изцеден лимонов сок, подправете с черен пипер на вкус и добавете майонезата. Разбъркайте всичко много добре и приберете руската салата за час в хладилника, за да стегне.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти