400 г френско козе сирене (прясно, меко)
300 мл студено пресован зехтин
2–3 филийки хляб
4 стръка мащерка
1 стрък розмарин
за салатата:
80 г бейби спанак
80 г рукола
1/2 зелена салата
40 г сушени череши
30 г филирани бадеми
2 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. дижонска горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сиренето се нарязва на шайби с дебелина от 2 см. Подреждат се в тава на един ред (върху хартия за печене).
Мащерката и розмаринът се наситняват и се разбъркват със зехтина.
Сиренето се залива с ароматния зехтин и се прибира в хладилник да се маринова за една нощ. Минимум един час преди да се готви, се прибира във фризер да стегне.
Хлябът се смила на трохи. Замразеното сирене се овалва в трохите и се подрежда в тава. Прибира се във фризер за 10 минути.
Пече се за 6–8 минути (до златисто) в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Трите вида листни зеленчуци се измиват и се подсушават. Зелената салата се накъсва.
Оцетът се разбърква с горчицата и 50 мл от зехтина от мариноването. Листните зеленчуци се овкусяват със сол и с дресинга.
Запеченото сирене се сервира със салатата и се поръсва с черешите и запечените на сух тиган бадеми.
Прочетете още:
Пъстра салата с телешко
Салата от червено цвекло
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата