Сладоледен трюфел

С два вида сладолед, лешници и шоколадов сос

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

за шоколадовия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
200 г черен шоколад (75%)
140 г захар

за лешниковия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка

за шоколадовия сос:
180 мл животинска сметана
80 г захар
60 г черен шоколад
30 г какао

за гарниране:
60 г печени лешници
50 г захар
какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори.

Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в машина за сладолед.

Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.

Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта.

Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците.

Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан.

Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути, след което се прецежда.

Охлажда се.

Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.

Захарта се карамелизира, когато стане с кехлибарен цвят се добавят лешниците и се рабърква, за да се покрият с карамела.

Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.

Сметаната за шоколадовия сос се кипва със захарта и какаото. Сместа се дърпа от огъня и се разбърква добре с наситнения шоколад. Охлажда се.

Двата вида сладолед се разпределят в дупките на силиконови форми (полусфера) и се охлаждат във фризер.

След това върху всяка полусфера от лешников сладолед се слага по един лешник, като се натиска навътре.

Шоколадовите полусфери се мажат с шоколадовия сос и се прилепват към лешниковите. Прибират се във фризер да стегнат.

Сладоледените бонбони се изваждат от формата, овалват се в какао и се гарнират с останалия шоколадов сос.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Още няколко идеи за сладолед:

Десерт, който ще ви накара да забравите за горещите дни
В настроение за сладолед
Как да си направим мелба в ананас
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Диетичен домашен сладолед

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти