Сладкиш с бадеми и шоколад

Специално за любителите на шоколад във всичките му форми

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

За формата:
30 г меко масло
75 г филирани бадеми
За кафявото масло:
52 г краве масло
За светлото тесто:
75 г бадемово брашно, пресято
30 г пудра захар, пресята
50 г жълтъци (3 бр.)
20 г мед
50 г цели яйца (1 брой)
5 г ванилов екстракт
кората от 1/2 лимон
кората от 1/4 портокал
За тъмното тесто:
16 г какао на прах
80 г бадемово брашно
60 г пудра захар
20 г брашно
18 г царевично нишесте
За белтъците:
160 г белтъци (приблизително 4 1/2 белтък)
80 г захар
За ганаша:
275 г черен шоколад
250 г сладкарска сметана (35%)

Начин на приготвяне:

Намажете продълговата форма за печене (20-25 см, височина около 8 см) с мекото масло. Поръсете хубаво с филирани бадеми дъното и стените. Поставете я в хладилника за 15 минути.

Сложете маслото в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Щом се разтопи, започнете лекичко да го бъркате, докато стане кафяво, около 5-7 минути. Отстранете от огъня и оставете за около 5 минути, да се охлади.

Смесете бадемовото брашно, пудрата захар, жълтъците, меда, цялото яйце и ванилията в купата на миксера и поставете широкия накрайник. Бъркайте около 5 минути, докато сместа не стане светла и лека.

Добавете охладеното „кафяво“ масло и бъркайте на средна скорост около половин минута. Накрая сложете настърганите кори от портокал и лимон.

Смесете какаото, бадемовото брашно, пудрата захар, брашното и царевичното нишесте и ги пресейте.

Разбийте белтъците на средна скорост за около 10 секунди. Добавете захарта и разбивайте още около минута и половина-две на висока скорост, докато се образуват твърди връхчета.

Измерете 120 г от избитите белтъци и ги добавете към вече разбитата смес с жълтъците. Не бъркайте много бързо, внимавайте сместа да не спадне.

Съединете останалите белтъците със сухите съставки.

Загрейте фурната на 180 градуса и поставете решетката в средата. Изсипете тъмното тестото във формата и с шпатула го разпределете по дъното. Върху него изсипете светлото тесто и заравнете. Печете около 25 минути. После намалете температурата на 160 градуса и печете още 20 минути, или докато сладкишът не се стегне. Проверете с шишче. Извадете го от фурната, веднага обърнете върху решетка и завийте в кухненска кърпа, да се охлади на стайна температура (около един час).

За ганаша разтопете на водна баня шоколада, не трябва да е напълно разтопен. Кипнете сметаната и залейте с нея шоколада, а после покрийте съда с фолио или кухненска кърпа и я оставете така за 60 секунди. След това започнете да бъркате сметаната със силиконова шпатула в центъра, много бързо, по посока на часовниковата стрелка. Ще забележите, че сместа започва бързо да потъмнява в центъра, докато постепенно кръговите движения обхванат и частите от сместа по ръбовете. Бъркайте така, докато сместа не потъмнее равномерно и няма никакви бучици.

Поставете сладкиша върху дъска за рязане, обърнат с дъното нагоре. С дълъг назъбен нож разрежете на две по дължина. Намажете долна част с ганаш и похлупете.

Поставете сладкиша обратно във формата и после го приберете в хладилника да стегне добре, поне 30 минути. Ганашът ще стегне и ще фиксира сладкиша. Оставете го десетина минути на стайна температура, а после го нарежете.

Още рецепти:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти