175 г краве масло (меко)
175 г пудра захар
125 г брашно
100 г орехи
3 яйца
1 с. л. инстантно кафе
1 с. л. кафе ликьор
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. шушулки кардамон
за карамелените орехи:
80 г печени орехи
80 г захар
за крема:
200 г краве масло (меко)
150 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
2 с. л. кафе ликьор
Фиона Кайрънс е една от най-изтъкнатите сладкарки, а прословутия ѝ oрехов кейк с кардамон и кафе е сред любимите ни.
Вижте как да го приготвите:
Орехите се смилат. Кардамонът се стрива в хаванче, люспите се отстраняват.
Маслото и захарта се разбиват много добре. Добавят се яйцата и отново се разбива.
Сипват се орехите, брашното, бакпулверът и смесеното с ликьора кафе.
Форма за торта с диаметър 23 см се застила с пергаментова хартия. Тестото се изсипва във формата и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 35 минути. Охлажда се.
След това се реже на два блата. Захарта за ядките се карамелизира и в нея се пускат орехите. Когато се покрият хубаво с карамел, се изваждат един по един върху силиконов килим и се оставят да се охладят.
Маслото и захарта за крема се разбиват много добре. Прибавят се ликьорът и ваниловата захар и се разбърква.
Единият блат се маже хубаво с крем, отгоре се поставя другият блат и също се намазва крем. Кейкът се декорира с карамелените орехи.
Вижте още страхотни идеи за десерт:
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем
- Сладкиш с круши и кестени
- Орехови кексчета с кафе и шоколад