за крушите:
4 круши
80 г захар
50 г краве масло
за тестото:
240 г брашно
125 г краве масло (със стайна температура)
150 г захар
60 г захаросан джинджифил
10 г бурбонска ванилова захар
10 г бакпулвер
180 мл сайдер от круши
1 яйце
Начин на приготвяне:
Крушите се обелват, разрязват се по дължина и се почистват от семките.
Маслото и захарта се загряват, докато захарта се карамелизира. Слагат се плодовете и се готвят от двете страни. Когато станат карамелени, се отстраняват от котлона.
Подреждат се с отвора нагоре в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се с отделилия се карамелен сос.
Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцето, сайдерът, бакпулверът, ваниловата захар, канелата и брашното, и отново се разбива.
Накрая се добавя и накълцаният захаросан джинджифил, и се разбърква. Плодовете се покриват с тестото. Заравнява се.
Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната, охлажда се за 10 минути и се обръща.
Други рецепти:
Есенен сладкиш с ябълки и грозде