Баски сладкиш с мак

Делнично изкушение

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

250 г краве масло (много меко)
160 г кафява захар
4 г едра сол
1 с.л. ванилов екстракт
125 г бадемово брашно (фино смлени бадеми)
150 г яйца (3 яйца със стайна температура)
280 г брашно
4 г бакпулвер

За маковата плънка:
300 г смлени макови семена
100 г захар
600 г прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека.

Едно по едно добавяйте яйцата, разбивайте, докато добре се поемат от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.

Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце.

За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Сместа е вряла и пръски от нея изскачат от тенджерата, така че е хубаво частично да я покриете с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути.

Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой  тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа.

Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти