Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати

Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати

Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати
Снимка: Аз ям
1 от общо 4 гласа

Вече повече от година Аз ям! от Градус обединява усилията и таланта на най-добрите готвачи, стилисти и фотографи на храна, за да предостави на потребителите интересни идеи за бързи и лесни ястия с най-достъпните продукти. Всички оригинални рецепти можете да отикриете на azyam.bg/recipes. Финалистът от първия сезон на Master Chef Аврам Големечков и екипът на Goodlife.bg създадоха над 90 авторски рецепти с Аз ям!, които ще ви представим в следващите седмици на нашата специална рубрика.

Клафути с кренвирши Аз ям! и чери домати

Традиционно „клафути“ е един от най-елегантните френски десерти. Названието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава „пълня“.

Това име не е случайно – чарът на този десерт е в това, че се състои от тесто и пълнеж. Класическото клафути е с череши или вишни, които се слагат в десерта дори с дръжките.

Счита се, че родното място на клафути е френският регион Лимузин.

Популярността на сладкиша нараства през XIX век, когато готвачи от различни региони на Франция и дори и от други страни започват да измислят свои версии на сладкиша. Ние пък решихме да експериментираме, както обикновено и да опитаме да добавим кренвирш Аз ям! и чери домати.

Ето нашата рецепта за това изискано френско ястие, но приготвено с най-достъпните продукти, които всеки може да намери в близкия магазин:

Необходими продукти:

За тестото:

50 г масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. дижонска горчица
5-6 яйца
125 г сирене Крема
180 г сирене Ементал
50 г сирене Пармезан

За пълнежа: 

2-3 стръкчета див лук
10 бр. чери домати
2 бр. чушки халапеньо
3 с.л. маслини без костилка
2-3 кренвирша  Аз ям!
черен пипер
сол

Начин на приготвяне: 

В тенджера, на слаб огън разтапяме маслото и към него добавяме малко брашно. Бъркаме, докато кипне и до получаване на хомогенна смес. Към нея добавяме млякото, сол, черен пипер и разбъркваме, докато не се сгъсти. Отстраняваме сместа от котлона и оставяме да се охлади за 15-20 минути.

В голяма купа или в кухненски робот разбиваме яйцата и към тях добавяме крема сиренето, горчицата, бакпулвера, солта и млечния сос. Накрая добавяме и настърганите сирена и ситно нарязания див лук.

Разбъркваме добре и готовата смес изсипваме в намаслена тава за печене. Отгоре подреждаме целите чери домати, нарязаното на колелца халепеньо и маслините. Правим малки разрези в кренвиршите и ги подреждаме отгоре. Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40-45 минути.

Готово е за изваждане, когато се получи хрупкава и златиста коричка.

Снимка: Аз ям

Съвет: 

Можете да проверите дали е изпечен и отвътре с клечка за зъби или дървен шиш. Ако ви изглежда меко в средата, не се притеснявайте, при изстиването тестото ще стегне.

Оставете да постои 15 минути преди да сервирате.

Вижте още:

Вкусна наденичка с карамелизиран лук

Спагети пай с хамбургски салам

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти