Спагети пай с хамбургски салам

Спагети пай с хамбургски салам

Спагети пай с хамбургски салам
Снимка: Аз ям
1 от общо 4 гласа

Вече повече от година Аз ям! от Градус обединява усилията и таланта на най-добрите готвачи, стилисти и фотографи на храна, за да предостави на потребителите интересни идеи за бързи и лесни ястия с най-достъпните продукти. Всички оригинални рецепти можете да отикриете на azyam.bg/recipes. Финалистът от първия сезон на Master Chef Аврам Големечков и екипът на Goodlife.bg създадоха над 90 авторски рецепти с Аз ям!, които ще ви представим в следващите седмици на нашата специална рубрика.

Спагети пай с хамбургски салам аз ям!

Въпреки че е една от модерните и най-разпространени храни, пастата е с много древен произход. Правена е още преди 4 хилядолетия в Китай, а малко преди Христа е започнала да се появява и в Италия, където през XVIII век са били създадени първите машини за фабрично производство на макарони и спагети с разнообразни форми. 

За роден град на тестеното изделие обаче е обявен Неапол, защото и до днес се смята, че там климатичните условия са най-подходящи за правилното сушене и зреене на пастата.

Разлиствайки съвременните книги с рецепти от италианската кухня, със сигурност ще попаднете на един от най-oсновните термини в нея, а именно „ал денте“. 

Думата навлиза в английския език през 30-те години на 20 век от италиански, естествено. Значението й е „крехко, но твърдо”.  Буквалният смисъл е „готово за зъба” или „готово за дъвчене”. Отнася се главно за степента на омекване на пастата. Какво точно означава „ал денте” е тема отворена за дискусия. За някои означава недоварена, а за други – сварена точно колкото трябва.

Спагети пая е една по-различна интерпретация на обикновената паста. Как да си го приготвите лесно вкъщи? Ето как:

Необходими продукти:

1 телешки салам Аз ям!
1 бр. средно голяма тиквичка
500 гр. спагети по избор
2 с.л. настърган пармезан
4 яйца
450 мл  сметана
1 ч.л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. индийско орехче
150 гр. кашкавал
2 с.л. меко масло за намазване на формата за печене
3-4 клонки пресен магданоз 

Начин на приготвяне: 

Докато тече подготовката на ястието, включваме фурната да загрява на 180 градуса. Избираме подходяща форма за печене, която намазваме с масло, а по дъното и стените поръсваме със ситно настъркан пармезан.

В голяма купа разбиваме яйцата, сметаната и подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. 

Пастата варим в голяма тенджера с подсолена вода, като времето за готвене, указано на опаковката се намалява, за да останат спагетите ал денте. Отцеждаме пастата и добавяме сместа с яйцата и сметаната. Разбъркваме добре и добавяме телешкия салам и тиквичка, нарязани на тънки ленти.  

Накрая добавяме настърган кашкавал и изсипваме ястието във формата. Покриваме с фолио и печем за 30 минути на 180 градуса.

Снимка: Аз ям

След 30-тата минута, фолиото се маха и се пече още 25-30 мин., за да стегне добре яйчената смес. 

Охлаждаме добре преди сервиране и всяка порция поръсваме с пресен магданоз.

Вижте още:

Традиционен френски десерт с кренвирши и чери домати

Вкусна наденичка с карамелизиран лук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти