Не пренебрегвайте мъката на стопаните по починалите им домашни любимци, вредно е за здравето

тъга домашен любимец
Снимка: Thinkstock

Време е да започнем да взимаме насериозно страданието на стопаните след смъртта на любимите им животни.

Психологът и автор на книгата „Как да поправим разбитото сърце“ Гай Уинч отбелязва, че преживяването на подобна загуба често е подценявана от околните. В изданието “Scientific American” Уинч пише, че негови пациенти са изпитвали притеснения да изразят чувствата си пред околните, за да не бъдат сметнати за „твърде сантиментални“, „незрели“ и дори „слабохарактерни“.

тъга домашен любимец
Снимка: Thinkstock

Психологът разказва конкретен случай с мъж, който скърбял за своето куче, за което се грижил в продължение на 17 години. Неговите думи били:

„Знаех, че ще бъде трудно, когато почине, но нямах реална представа…Бях пълна развалина. Плаках с дни. Не можех да свърша никаква работа. А най-лошото беше, че не казвах на никого, понеже ме беше твърде срам. Прекарах дни на работа, плачейки насаме, и промърморвах, че имам алергия, когато някой забележеше подпухналите ми очи.“

Друг случай в практиката на Гай Уинч бил с жена, която преживяла така наречения „синдром на разбитото сърце“ след смъртта на кучето си. Това е състояние в отговор на скръбта, което е толкова остро, че симптомите наподобяват инфаркт, включително повишени до 30 пъти повече от нормалното хормонални нива.

Често такова състояние се свързва и със загубата на дългогодишен любовен партньор, но се отнася също и за връзката, която изграждаме с домашните си любимци. Защо тогава обществото смята загубата на любимо животно за различна от тази на любим човек?

Най-често срещаното обяснение би било, че хората са готови с лекота да отхвърлят нечия болка, когато не им се струва близка до тях. Уинч смята, че липсата на подкрепа от околните затруднява процеса на отърсване, а това „усложнява възстановяването, правейки го по-дългосрочно и комплексно, отколкото би трябвало да бъде“.

Освен че социалната подкрепа е жизненоважна за всякакъв тип възстановяване, липсата ѝ повлиява и възприятията за собствените ни емоционални реакции, което допълва стреса, тъй като започваме да изпитваме притеснение и срам от самите себе си.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти