Невероятно, но факт: защо някои мъже смятат феминизма за „вреден“

Проучване, проведено във Великобритания сред мъже от поколението Z, които в момента са на възраст между 16 и 29 години, установява някои изненадващи тенденции в мисленето на младите хора.

Въпросното проучване, проведено от Институтът за политика към Кралския колеж в Лондон и Глобалния институт за женско лидерство, анкетира 3600 мъже от Обединеното кралство на възраст между 16 и 29 години.

Част от над 3000-те анкетирани са заявили, че не харесват феминизма. Много от участниците в проучването смятат, че той нанася повече вреди, отколкото ползи. А около 25% са убедени, че в днешно време е по-трудно да си мъж, отколкото жена.

Това, което е още по-притеснително – една пета от анкетираните гледат благосклонно на инфлуенсъра в социалните медии Андрю Тейт.

Тейт е британско-американският бивш кикбоксьор. Той сам се е провъзгласил за „треньор по успех“ и изкарва прехраната си, обучавайки млади мъже и момчета как да очароват, ухажват и вкарват в леглото си жените. Дори понякога те да не са съвсем съгласни.

феминизъм
Снимка: iStock

В момента Андрю Тейт е изправен пред обвинения в Румъния за трафик на хора, изнасилване и създаване на престъпна банда за сексуална експлоатация на жени, всички от които той отрича.

Андрю Тейт твърди, че мястото на жените е у дома, не могат да шофират и на практика са собственост на мъжа. Той също така смята, че жертвите на изнасилване трябва да „ноят отговорност“ за това, което им се е случило.

Благодарение на социалните мрежи Тейт се превърна в емблема на „токсичната мъжественост“. Неговата популярност (възлизаща на 8,7 милиона Twitter/X последователи) сред поколението Z говори за обезпокоителна стъпка назад в разбиранията на много млади хора.

Проф. Роузи Кембъл, директор на Глобалния институт за женско лидерство в King’s, обяснява: „Фактът, че тази група е първата, която извлича по-голямата част от информацията си от социалните мрежи, вероятно е поне част от обяснението на тези резултати.“

Много специалисти търсят причината именно в това, че изглежда интернет върши добра работа, за да убеди младите мъже, че жените вече имат равенство и сега искат надмощие над тях. Както и че феминистките всъщност мразят мъжете и дори че източникът на всички мъжки проблеми са жените.

Други мнения се насочват към залитането в крайности, което е видно в поп културата и киното. През последните години на екран излизат все повече филми, в които жените са представени не просто като равни, но и като по-силни, по-умни и по-добри от всички мъже. Към това се прибавя и прекалено агресивното налагане на движението #MeToo. Tова вероятно настройва младите против подобни внушения.

Въпреки това специалисти коментират, че тенденцията част от поколението Z да се обявява против феминизма е странна, защото обикновено именно младите хора са тези, които първи възприемат новото и модерното.

феминизъм
Снимка: iStock

От друга страна изследователите си дават сметка, че много от мъжете на около 20-годишна възраст няма как да разберат реалните проблеми пред една жена, свързани със създаване на семейство, адекватно заплащане, реализиране в корпоративния свят, отглеждане на деца и т.н.

А какво коментираха по темата Гала и нейните панелисти в предаването „На кафе“, можете да чуете във видеото горе.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти