Ето защо НЕ е полезно да пием минерална вода всеки ден

минерална вода
Снимка: iStock

Отвсякъде чуваме и четем, че трябва да пием достатъчно вода, за да бъдем здрави. Е, колкото и да е полезна водата, оказва се, че и при редовната ѝ консумация има къде да сбъркаме. Важно е не само да пием много вода през деня, но и каква точно вода пием. 

Една от най-предпочитаните опции, особено когато сме навън, е бутилираната минерална вода. Специалистите обаче редовно алармират, че не е добре да се прекалява с минералната вода.

Минералната вода се добива от подземни източници, които се контролират от държавните органи. Обикновено те са с повишена минерализация и много други елементи. Изворните води също се добиват по този начин, но при тях нивата на всички елементи са по-ниски. Те се бутилират почти без никаква предварителна обработка. Трапезните води са от подземен или надземен източник и търпят обработка, преди да бъдат бутилирани.

минерална вода
Снимка: iStock

Как да направим своя избор за вода?

Минералните води имат профилактично и лечебно действие Много от тях съдържат микроелементи, за които все още не е известно как действат на организма. Ако предпочитате да пиете минерална вода всеки ден, трябва да знаете, че тя съдържа високи нива на флуорид. Количеството е 1 мг/литър. За организма не е добре да има недостиг на веществото, но не трябва и да се прекалява с него. Може да познаете, че сте прекалили с водата от този вид, ако по зъбите ви започнат да се появяват жълти петна.

Ако прекалите с минералната вода, можете да стигнете и до алкализиране на организма, което от своя страна натоварва бъбреците. Това е една от причините педиатрите да не я препоръчват за бебета. Тази вода съдържа и натрий, който натоварва и отделителната система, която все още не е развита в този период.

7 признака, че чешмяната ви вода е замърсена

Най-добри са слабо минерализираните води за ежедневна консумация. Те и преобладават основно на пазара. Трябва да обърнете внимание и от кой район се добива водата. Хубаво е това да бъде от екологично чистите места на страната ни. На много от тях са кръстени и самите води, които се продават.

Добрата новина е, че в България водата е с ниска минерализация. Тези, които са с висока минерализация, се предписват само с лечебна цел и не са масово достъпни. Все пак, редуването на минерална вода с изворна и трапезна е препоръчително, защото всяка вода си има своята специфика и доставя на организма различни и полезни вещества.

Когато времето е по-топло не оставяйте бутилките на пряка слънчева светлина. Прекомерното загряване на пластмасата води до разграждане на вредни вещества във водата и по този начин те попадат и в организма ви. Това може да доведе до натравяне и здравословни проблеми в дългосрочен план. 

Хубаво е самата вода да се съхранява в стъклени бутилки по възможност. Те могат спокойно да се оставят на слънце и няма да имат отражение върху водата, както се случва с пластмасовите.

Ползи и вреди от пиенето на вода с лимон всеки ден

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти