Създадено за

Зайче, котка или куче - как да изберем?

домашен любимец сладко животинче куче котка заек
Снимка: Istock

Липсва ви малък, сладък приятел, който винаги да е до вас и да ви обича безмълвно – или поне почти безмълвно? Да заспива в скута ви и да се радва винаги, когато се приберете вкъщи?

Значи, време е дошло да си вземете домашен любимец! Какъв обаче да е той? Все по-често виждаме хора, които имат вкъщи по-екзотични домашни любимци, като фретки, малки прасенца или зайчета... Други обаче си остават традиционалисти и залагат на обичайното – куче или котка. Ето няколко съвета как да се ориентирате какъв тип домашен любимец ще ви подхожда на начина на живот и възможностите.

Зайче – пухкавият приятел, който има омайни, кадифени уши и сякаш е създаден само за гушкане, е също така малко миризлив и се нуждае от специфични грижи. Ако никога не сте се грижили за заек и нямате баби и дядовци на село, където да сте прекарвали цели лета като деца, по-добре се откажете от заека или поне добре се подгответе за нуждите му. Зайчетата са наистина страхотни и много умилителни, но си искат специално отношение, специална храна, почистване и някои други неща, като просторно място за живеене – клетка или някакъв по-голям аквариум, поилка, хранилка и тоалетна.

домашен любимец сладко животинче куче котка заек
Снимка: Istock

Животинките имат нужда от разресване и поддържане на хигиената, и трябва да бъде обезпаразитявано често. Към това прибавете и факта, че трябва да следите за състоянието на зъбите и ноктите му - ако ви се струва, че всички тези грижи са твърде много за вас, тогава помислете за нещо по-традиционно.

Котето е страхотен вариант за домашен любимец – първо, котките наистина се привързват към къщата и си стоят в нея до края на живота си. Второ – не се нуждаят от кой знае какво обучение, за да се впишат в начина ви на живот. Здравето им се поддържа сравнително лесно – хубава храна, следене на теглото, ваксина, обезпаразитяване и кастрация – това са необходимите грижи, за да е котаракът или котката щастлива и доволна. Освен това не се нуждаят от разходки, което си е голям плюс!

домашен любимец сладко животинче куче котка заек
Снимка: Istock

Куче – класика в жанра, която обаче идва с някои условности. Ако например не обичате да ставате рано и не сте особено влюбени в дългите разходки, тогава си вземете някаква малка порода куче, което може да си върши физиологичните нужди в банята и няма да ви се разсърди (нито ще му се отрази зле здравословно), ако не търчите безкрайни километри на ден, за да го поддържате в активна форма. Кучето се нужда от дресировка, особено големите и буйни породи. Храната също е фактор – не може просто да му сготвите ориз с гъби или да му дадете сухар. То, както и котката, има нужда от собствена, специално създадена храна, която отговаря на физическите му характеристики.

И не на последно място – обезпаразитяване. Кучетата излизат навън и там се сблъскват с редица паразити и насекоми, които могат да донесат различни заболявания при едно евентуално ухапване.

домашен любимец сладко животинче куче котка заек
Снимка: Istock

Дълг на всеки стопанин е да се погрижи кучето му да е максимално предпазено от подобни ухапвания и ужилвания, като изборът за това е голям. Препаратите, които се мажат на кожата посредством пипета (като Advantix), са много предпочитан вариант за защита, само не трябва да забравяте да нанасяте препарата на всеки 4 седмици.

Репелентните каишки (по подобие на Foresto) пък са удачен вариант и за котки, защото предпазват ефикасно срещу бълхи и кърлежи, а при кучетата, в случай на някакво страишно нашествие от кърлежи, могат да бъдат комбинирани и с препарат, поставян с пипета, за максимално покритие и защита. Във всички случаи, и двата вида продукти са добър избор сами по себе си. Имайте предвид, че и кучетата, и котките са целогодишно заплашени от бълхи, кърлежи и други насекоми, а пък те са преносители на редица болести, от които е по-добре и вие, и животното да стоите надалеч.

домашен любимец сладко животинче куче котка заек
Снимка: Istock

Ако сега вече имате повече яснота какъв другар бихте предпочели, така че да пасва на начина ви на живот и възможностите да го отглеждате, значи е време просто да направите проучване и откъде да се сдобиете с него. Не забравяйте – нелегалните развъдници и магазините за животни не са най-добрия вариант. Бъдете благородни – проверете дали в някой приют не ви чака именно вашият най-добър приятел!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти