Времето е само за... книги

Времето е само за... книги
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Ето че навън застудя и утехата, която ни държи в спокойствие и кондиция, е че настана перфектното книжно време!

Да четеш, да четеш, та да се начетеш! Въоръжете се с топли чорапи, одеяло, чай или горещ шоколад, викайте бабите да вземат децата, че много домашна работа ви се е насъбрала, изпратете мъжа на фитнес, я малко да влезе във форма, че много се е отпуснал и... грабвайте книгите!

Книгата – винаги най-добрата компания! Никога няма да ти изневери, докато ти е в ръцете, е само твоя и винаги можеш да я оставиш. Ще те почака, ще те изслуша, и няма да ти дава акъл насила. Ще си вземеш от нея точно толкова, колкото имаш нужда. Можеш да си легнеш с нея без никакви скрупули и предразсъдъци. И да, не е забранено да я повториш.

Както и да я преотстъпиш на съседката.

Слава Богу, можем да се похвалим и с огромен избор и приемливи цени. Както се казва в една реклама, перефразирам, като не можем да се купим палто, ще си вземем книга.

Отдавна се каня да ви се похваля за откритието си - новият тайфун с нежно име Лола. Всички говорят за Лола!

Отначало си мислех, че е поредният медиен фантом, но не, Лола е жена от плът и кръв. Колега от медиите и майка. Сиреч – с доста сходно мислене и със същите проблеми на главата. Това, което я отличава и те кара да се смееш на глас пет минути след като си приспала детето, е безобразно доброто ѝ чувство за хумор. Малко мъжко впрочем. Така Лола се оказва неочаквано добра комбинация – хем пише за нашите женски си проблеми и теми, хем го прави безпардонно и директно, с невероятен замах на сатиричното си, но понякога саркастично перо.

И все пак нека кажем – Лола Монтескьо е пседоним на Капка Тодорова, журналист от класа, с опит от живота си в Германия и с талант, реализиращ се по страниците на вестници, сайтове и социални мрежи. Обзалагам че, книгата ѝ „Секс, мусака и революции” ще се допечатва до откат. Тя е чудесен подарък за начумерени и мрънкащи загубеняци, но и балсам за изтерзани майки.

Ще ви цитирам само част от заглавията на някои от текстовете в нея (апропо, това е сборник с есета и разкази, но може да се чете и като наръчник за оцеляване) – „Как да оцелеем при ядрен взрив и детски рожден ден”, „Шкембе чорба и Шанел 5”, „Как се остарява като катедрала”, „Съвети за идеалния мъж”, „Как се става перфектна гейша” и др.

Част от текстовете в книгата коментират политически и социални теми от новините, но по такъв начин, че вместо да ви натоварват, ще ви разведрят като зелева чорба сутрин след Ивановден.

Въобще, чудесна находка е Лола! Като да си намериш кожено палто във втора употреба, неносено, с етикет и визитка в джоба.

На другия край на планетата, един математик, с метличиносини очи пише за безумието да търсим щастието, заплита ни в криминални интриги, разхожда ни сред видимото и невидимото, бърка ни в душата и ни вади задните мисли на преден план без свян, но с пулсиращ, модерен и талантлив език.

Той се казва Гийермо Мартинес. Аржентинец. Първият носител на наградата  Габриел Гарсия Маркес за най-добър испаноезичен автор за 2014-а.  Познат у нас повече като автор на криминални романи, сега той ни изненадва с разкази, които смело могат да се наредят до образците на неговите колеги от континента Кортасар и Борхес. Някои го сравняват и с нашумелия напоследък Роберто Боланьо.

Едноименният разказ „Отблъскващо щастие”, на който е кръстен сборника, започва с един чудесен цитат на Флобер „Необходими са три условия, за да бъде човек щастлив: да е глупав, да е егоист и да се радва на добро здраве.”

Книгата чудесно илюстрира тази сентенция, но отива и много по-далеч. Внимавайте какво си пожелавате, защото сбъдването на желанията ни, понякога е по-страшно от несбъдването им.

И като бумеранг от по-горната книга, тук отново се връща темата за перипетиите на майката в разказа „Свръхгрижовната майка”. Но със съвършено сменен ъгъл на полета на въображението. Проверете!

И ето на финала идва десертът от нашата ноемврийска селекция.

„Младост” на Паоло Сорентино. Като едни истински почитатели на книжното гурме, можете да пропуснете основното и да минете направо към него.

За запознатите „Младост” е литературният сценарий на едноименния филм на италианския режисьор Паоло Сорентино, създател на миналогодишния оскаров филм в категория чуждоезично кино „Великата красота”. Очакванията към сегашния филм и книга са големи и за наша радост неаполитанският славей ги оправдава.

И филмът, и книгата са чудесни и достойни да удовлетворят всякакви претенции, защото там има всичко, което би ни се приискало като зрители/читатели – любов, мъдрост, красота, хумор, великолепни картини и величествена музика. И не на последно място – Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда.

Книгата е ода за достойнството на старостта, за скритата красота на третата възраст, за магическото огледало, което отразява двете лица на едно и също нещо – величието на човешкия дух. Изключително вдъхновяваща, заразителна и оптимистична, имайте я!

На изпроводяк ще ви препоръчам и две книги в малко по-различен жанр, но също така емоционални и вълнуващи, въпреки формата.

Едната е новата поетична книга на Мария Донева – „Тя се наслаждава на дъжда”, която за почитателите на чудната Мария няма нужда от представяне.

Дъждовно-ноемврийска, но истински топла книга, която ще ви сгрее и умили. Носталгично-романтична в типичния леко наивистичен стил на авторката, който толкова много напомня големия Валери Петров, това е една чудесна за всеки повод сбирка стихове, пълни с уют и нежност.

Другото заглавие е сборник с пиеси – „Малки ритуали за сбогуване” на Оля Стоянова. Оля имаше силна година, в която спечели доста награди, а сега я очаква и вашето внимание към историите ѝ, пълни с алпинисти, старци, медицински сестри, и всякакви причудливи истории за малки, големи и още по-големи подвизи.

Лекият ѝ четивен стил, кален в репортажи и интервюта, ще ви накара да прочетете пиесите ѝ на един дъх и да потърсите в театралния афиш възможност да ги гледате и претворени на сцена.

И нека находките ви следват на всяка крачка!

Прочетете още от Кремена Димитрова в Edna.bg:

Няма грешка!

Нещо ще се случи на жълтите павета...

Къде водят преките пътища?

Ти си това, което четеш

Как се лекува от любов

Научихме ли си урока?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти