Нещо ще се случи на жълтите павета...

Нещо ще се случи на жълтите павета...
Снимка: Фестивал на жълтите павета

Крeмена Димитрова

За втора година жълтите павета събират гласовете и майсторството на уникални джаз виртуози вместо гласовете на протестиращи хора.

Вместо да си губим времето с безмислена предизборна агитация, с която неизбежно ще се опитат да ни облъчват, можем да се впуснем в изкушаващата музикалнa фиеста в Театърa на Българската армия, която носи интригуващото име "Фестивал на жълтите павета".

Организаторите на фестивала, фондация "Божура Арт", обещават и тази година силна и атрактивна програма. В рамките на два дни ще чуем как се свири джаз на арфа, ще се насладим на новите международни формации на “старите кучета” Христо Йоцов и Веселин Веселинов - Еко, ще се вдъхновим от поредните предизвикaтества на Теодосий Спасов и ще развеем поли с фламенко танцьорката Ленор Лаел.

Да отворим малко завесата  на Театър „Българска армия” и да надникнем зад кулисите, за да ви запознаем с  гостите.

На 9-ти в 19.00 часа първи ще се представи триото на Едмар Кастанеда.

Макар, че не е роднина на Карлос Кастанеда, Едмар предлага достатъчно голяма доза атрактивност и въздействие.

Колумбийски изпълнител на арфа, ръководител на бенд, и композитор, Едмар Кастанеда е роден през 1978 г. в Богота, Колумбия, където започва да свири на колумбийска арфа от 13-годишен. Това, с което ще го разпознаете и запомните е неговият уникален стил на изпълнение на арфа. Комбинира латино-джаз с традиционна колумбийска музика.  

Едмар е свирил с Пакито Ди Ривера, Джон Скофил, Уинтън Марсалис, Джон Патитучи, Пабло Зингер, Ед Маймън, Трио Де Паз, Лила Даунс, ДиДжей Анго Рейнхард, свирил е фестивала в Ню Йорк, заедно с Оркестъра на ООН, и редица други известни музиканти.

Същата вечер ще забият саксофонистите Братя Мартинес и Христо Йоцов проект. Христо Йоцов е сред стълбовете на съвременния български джаз и няма нужда от представяне. Участвал е в редица проекти и формации, преподавател, вдъхновител и експериментатор.

От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

На 10-ти октомври ще чуем Рамон Вале Трио и Елза Вале.

Емблемата на Рамон Вале е комбинирането на класическа музика и кубински джаз. Мнозина го смятат за продължител на Чучо Валдес в кубинската пиано джаз школа,  заради неизчерпаемата си енергия и фантазия.

Преселва се в Европа през 1998 г, записва няколко албума за бутиковия лейбъл АRT и шества триумфално на европейски джаз фестивали като Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz, London Jazz Festival и мн. др. На сцената на „Жълтите павета” ще излезе с Омар Родригес (бас), Либер Торенте (ударни) и солистката на супергрупата Latin Jazz Syndicate Елза Вале.

За българската публика е привилегия да го чуе, затова не пропускайте тази възможност.

За десерт двудневната програма на Жълтите павета ще представи един от на-вдъхновяващите фламенко пианисти на нашето време Давид Дорантес (пиано) във взривяваща комбинация с Теодосий Спасов проект и Леонор Леал (фламенко танцьорка).

Давид е родом от Севиля, израства в семейство на известни фламенко изпълнители, и род на легендарни музиканти. През цялото си досегашно творчество той търси синтез между традиционното фламенко, класическата и авангардната музика.

Изключително прецизен в техниката си, иновативен в композициите и безкомпромисен в изпълнението, подходът на Дорантес го е направил важно име в света на фламенко пианото.

Дорантес прави професионалния си дебют на сцена на 22 години в Роял Алказар, в присъствието на краля и кралицата на Испания. През декември, 1998 г., е поканен да свири на Джаз Фестивала в Плаза де Хавана, заедно с изпълнители като Джак Дежоне, Стийв Туре, Рей Харгроув, Джейн Буне, Мишел Камило, Данило Перез и Давид Санчез. След това изпълнение, Дорантес е обявен за „фламенко изпълнителят на 21ви век“.

Следват много успешни проекти. През 2008 г., Дорантес започва сътрудничество с Националния Оркестър на Токио. През 2010 г. Дорантес е поканен на Джаз Фестивала в Монреал в чест на откриването на латино секцията, като изпълнява два концерта. Карлос Саура кани изпълнителя да участва в последния му филм „Фламенко, фламенко”.

Дорантес получава званието Патрон на Националния Фестивал на циганската култура, като грамотата е връчена от Министъра на културата на Испания, а това е отличие, давано само на изключителни фламенко музиканти.

Освен признат музикант и композитор,  Дорантес се занимава и с други дейности. Работи като директор, продуцент и аранжимент майстор за почитаемия Габриел Гарсия Маркес, като използва текстове от негови произведения. Става популярен и като композитор на музика за филми и телевизия.

Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят и затова няма нужда от представяне. Освен като виртуоз Теодосий е известен с това, че събира музиканти от различни жанрове.

Той е първият в България, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Да припомним - музикалните състави на Българското Национално Радио, Хор „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”,  групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу ” Riverdance”.

През 1995 списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе, Карло Селиото. 

Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос,за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).  Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007). Наградата за принос в Българската култура „Добри Чинтулов” (2009).

Теодосий Спасов е национално богатство, тази година той бе обявен от Юнеско за Артист на годианта за мир.

Черешката на тортата в горещата джаз фиеста е гостуването на фламенко дивата Леонор Леал.

Ако искате да видите, усетите и изживеете прословутото „дуенде” , породено от музика, поезия и танц, Жълтите павета ви чакат.

Повече за фестивала можете да откриете ТУК.

Прочетете още от Кремена Димитрова в Edna.bg:

Къде водят преките пътища?

Край на мита за добрата майка!

Ти си това, което четеш

Внимание: прясна боя!

Как се лекува от любов

Научихме ли си урока?

В страната на чудесата: Да създаваш светове

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти