Къде водят преките пътища?

Виктор Чучков
Снимка: Личен архив

Крeмена Димитрова

Малките вълнения правят живота ни цветен, красив и нов всеки ден. Малките вълнения дебнат отвсякъде. Те са в гледката на разлюляни треви, на тичащи коне, в усмивката на дете, в неочакван поглед, в играта на светлини и сенки, в настроението на пързалящи се  с кънки хора, в сладката почивка на трудещ се човек, в очите на любимата, в походката на непознат. Малките вълнения правят големите чувства. Правят ни виждащи, чувствителни, сърдечни, любящи.

Shortcuts на Виктор Чучков ("Преки пътища" в превод от английски) е неговата колекция от малки вълнения, събрала 44 фотоса в столичната галерия Vivacom Аrthall.

Под вещото и професионално око на кураторите на изложбата небезизвестния тандем Мисирков и Богданов е написана историята на онези мигове, които спират дъха на един вечно вгледан и любопитен човек. Той е не просто фотограф, не просто режисьор, той е професионален колекционер на мигове.

Макар и застинали, уловените мигове са толкова живи, че гледащият има усещането, че всеки момент лентата ще се задвижи и ще видим следващия кадър, и по-следващия... и така целия филм. Неслучайно голяма част от фотографиите са правени по време на снимки - или на филми, или на реклами, в тях основни герои са актьори, статисти, натуршчици. Само че уловени във времето извън снимането. Неочаквано, но без да е папарашко или воайорско, а тъкмо обратното – честно, истинско, разголено, очи в очи.

Обективът на Виктор е деликатен, нежен, ненатрапващ се. Той не търси скандала на репортажното снимане, нито пък ефектността на рекламната фотография. Той просто изрязва мигове от действителността. Онези мигове, които спират дъха.

Усещането е като при любов от пръв поглед. Не използваш разума си, а сърцето, правиш нещо, защото няма как да не го направиш. Неизбежността на мига.

За да направи тази изложба, Виктор е събирал своите мигове с години. Никога не е имал цел да се показва пред някого. Да споделя своето фотооко. Има своята Смяна 8 от 15-годишен, оттогава фотоапаратът е неговото трето око.

Не искам да ви разказвам повече от това, което можете да видите сами. Ще ви кажа само, че колекцията е респектираща като мащаби, че заедно с нея на бял свят излиза и уникален по рода си албум, отпечатан на най-качествената хартия, с най-прецизния печат, подредени по затрогващ и вълнуващ начин, така че да ви разкаже тези малки вълнения, зад които стоят големи истории.

Имах честта да ги видя преди вас, затова ви споделям в аванс и няколко въпроси, които зададох на Виктор специално по повод изложбата:

Кой е твоят shortcut?
- Когато пътувам сред непознати или познати за мен, любими или нови места, и когато усетя, че непрекъснато искам да спирам, за да запаметя с фотоапарата моите кратки моменти.

Кое най-неуловимото нещо за обектива?
- Това, за което имаш стотни от секундата, за да го уловиш, и ако не го направиш фотографията, няма да се получи.

Кой е твоят „неясен обект на желанията”?
- Този, който непрекъснато неосъзнато търсиш, и даже сам не можеш да си обясниш кой е той.

Има ли момент или обект, за който съжаляваш, че не си успял да снимаш?
- Често съжалявам, че нямам време за всичко, което бих искал да заснема, но се научих да не гледам назад.

Какво никога не би снимал?
-Страх ме е да снимам нещастието на хората.

Ти си богат на…?
-Емоции…

*Shortcuts се открива във Vivacom Art Hall в сряда, 30 септември (18.00 – 20.30 часа), и ще бъде там до 18.10.2015.

Прочетете още от Кремена Димитрова в Edna.bg:

Край на мита за добрата майка!

Ти си това, което четеш

Внимание: прясна боя!

Как се лекува от любов

Научихме ли си урока?

В страната на чудесата: Да създаваш светове

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти