Ваканцията възможна

Ваканцията възможна
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Лятото е пред прага и е време за големите, щастливи планове! Ваканция, почивка, време за себе си и любимите хора.

Въпросът е как в рамките на нормален бюджет да направим истински незабравимо пътешествие?

На първо място искаме разкошен плаж и чисто, топло море. Следва желанието за нови преживявания - срещи с интересни хора, находки от древни цивилизации, природни феномени с мистични сили. Сред всичко това не може да не присъства и интересна традиционна кухня, която да е и здравословна, и толкова вкусна, че ако добавиш към нея чаша бяло вино, да усетиш как животът те обгръща с целия си сладък блясък.

И ако може всичко това да е на далечен остров...

Щом вече сме се размечтали, значи ваканцията е сигурна на 50%. Остават сметките. Проучваме в интернет, разпитваме и ето ни на едно невероятно, неподозирано вълнуващо място – най-големия от всички гръцки острови – Негово Величество Крит!

Люлката на европейската цивилизация ни посреща с широките усмивки на приятелски настроени хора, ухание на пролетни цветя и полъх на морски бриз.

Трудно е да се повярва, че всичко, което Крит предлага, може да се види (в момента има оферти за Last Minute за 199 Евро за 7 нощувки, като едно от двете деца пътува безплатно) на повече от достъпна цена, като в нея са включени самолетният билет (полетът е около час от София), хотел и закуска, а някои от хотелите предлагат безплатен престой за дете, може да намерите и включени вечери – всичко за около 250 Евро, за 7 нощувки. Като съвсем не е нужно да се притеснявате за хотела. Ще се чувствате чудесно и в 3, и в 4, и в 5 звезди. Все пак отиваме да приключенстваме, а не да лежим в хотела.

Спорна е информацията за броя на островите на Гърция. Някъде се казва, че са 1200, другаде - 6000. За нас статистиката не е от значение, важното е, че сме намерили нашия остров. А ако ви подшушнем, че точно Крит се смята за родното място на самия Зевс. Убедени сме, че скоро и вие ще тръгнете натам.

Крит е разположен в най-южния край на Гърция, с население над 600 000 души, с дължина от изток на запад 260 км и ширина, която варира от 12 до 58 км. Лесно е да го обиколите за ден, но за да надникнете във всичките му колоритни кътчета, ще ви трябва поне седмица.

Районът е разделен на 4 по-малки области, наречени номи - Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Най-големият град е Ираклион - столицата на острова. Други важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра.

Островът има планински релеф. Между масивите са оформени широки долини, в които текат реки - къси и пълноводни.

Най-доброто време за разходка и почивка на Крит са май, юни, края на август и септември. Най-горещите месеци са юли и август, но като цяло, благодарение на морския бриз и помощта на ветровете, лятото е сравнително хладно.

Пътуваме и се наслаждаваме на всичко, което природата е изсипала с пълни шепи на острова. Планини, маслинови и портокалови гори, смокини и свободно пасящи стада. Радостта от сливането с благодатната енергия на земята малко по малко ни връща в изначалното ни състояние на хармония.

Повечето гърци считат себе си за потомци и наследници на християнска Византия, а не на езическа Древна Гърция. Именно затова в страната има толкова много манастири, църкви и параклиси – паметници на византийската епоха. Във всяко гръцко семейство строго се спазват църковните обичаи и тайнства, към които се отнасят много сериозно. Минавайки покрай църква, всеки вярващ грък задължително ще се прекръсти. Големи религиозни празници като Рождество, Богоявление и Великден се превръщат в масови народни празненства на открито. На Крит са запазени множеството византийски църкви с великолепните фрески на критската школа.

Дните ни минават сред шум на водопади, ромолене на бистри потоци, зелени клони, танцуващи с вятъра, слънчеви зайчета и ненаситна жажда за общуване с тази божествена красота – всичко се слива в едно плътно усещане – усещането за свобода на духа!

Някои идват тук за отдих и почивка на плажа, ние сме ненаситни за безбройните скрити съкровища на острова. Следите, оставени от Минойската цивилизация, са разпръснати навсякъде. Легенди, теории и догадки ни зашеметяват в приказен свят за древни царства. Пейзажът е толкова разнообразен, че всеки ден можеш да си подаряваш различно преживяване – преход из скалисти планини, безкрайни плажове и море с цвят на тюркоаз, китни селца и градчета, изпълнени с весела глъчка. От зори до здрач островът пулсира в ритъма на радостта, усещането за свобода и жаждата за забавления. А най-хубавото е, че всеки ще открие своя Крит!

Какво може да се прави на Крит:

Да посетите манастир Превели - състои се от два строителни комплекса: манастир на Свети Йоан Кръстител и манастир на Свети Йоан Богослов, който е в експлоатация и днес. Най-далечната година, свързана с манастира е 1594, гравирана върху камбана. Манастирът вероятно е основан по време на венецианската окупация от феодал, известен като Prevelis. Тук се съхраняват значителен брой икони, църковни облекла, съдове и наследствени вещи. Манастирът е истински оазис на спокойствието. Панорамата към синевата на морето, тишината и пропяващите от време на време цикади, слънцето, надничащо измежду листата на дърветата. Накъдето и да се обърнеш, виждаш картичка от Рая.

Да си организирате трекинг - внушителна планинска верига пресича острова от запад на изток. Големите и впечатляващи плата, многобройните клисури, скали и пещери определят планинския профил на геоморфологията на острова. На Крит има повече от 5000 регистрирани пещери. Една от най-големите клисури на Европа е Самария, с около 16 километра дължина. Впечатляващи клисури са Имброс, Арадайна, Агия Ирини и много други.

Да си изберете плаж по вкус – заливите са безброй, а уединението е повод за отдаване на мечтаната романтика. Ще откриете, че повечето плажове тук са удостоени с така търсения Blue Flag, който работи за устойчивото развитие на плажове и яхтени пристанища чрез строги критерии, които се занимават с качеството на водата, управление на околната среда, безопасност и други услуги. Този еко-етикет е присъден на повече от 3 850 плажове и яхтени пристанища в 48 страни в Европа, Южна Африка, Мароко, Тунис, Нова Зеландия, Бразилия, Канада и Карибите.

Да се отдадете на щур фотолов - биоразнообразието на Крит е богато. Смята се, че тук могат да бъдат открити около 1750  вида и подвида растения, като за сравнение в цяло Великобритания броят им е 1450, а Крит е около 35 пъти по-малък по площ. На Крит се срещат около 160 ендемични вида и подвида, което означава, че 9% от растителните видове на острова не съществува никъде другаде по света. На острова са се установили бор и кипарис, иглолистни видове с голяма адаптивност към екстремни условия, както и вечнозелени кленови дървета. Има и други видове, като критски абанос критски, планински минзухар, критски звънец (рядко и много красиво растение) и др.

Критската фауна включва хиляди видове. Смята се, че само ендемичните видове животни са около 1000, повечето от които са безгръбначни, като паяци и насекоми. Типичен пример за това са паяците, от тях повече от 40% са ендемични за острова, което означава, че почти половината от паяците на Крит съществуват само тук. Има около 130 различни вида охлюви, три вида жаби, единадесет вида змии и един вид костенурки, четири вида гущери, седемнадесет вида прилепи... списъкът е дълъг. На Крит могат да се наблюдават около 350 вида птици.

Да си направите разходка до Ираклион – главният град на Крит е задължителна спирка в обиколката из острова. Разходката съчетава срещи с приятелски настроени хора, красиви сгради, открити обществени пространства и изглед към морето. Паметниците тук разказват истории за острова, който ражда богове. Има пристанище, аерогара, носеща името на Никос Казандзакис, археологически музей и военоморска база. Ираклион е град с дълбоки корени в историята, за което свидетелстват множеството исторически и археологически паметници във и около него. До Ираклион се намират руините на Кносос.

Да посетите двореца на минойския цар в Кносос - Много малко се е знаело за Минойски Крит, преди археологическите разкопки, започнали през 1900 г. и откритието на дворците Кносос и Фестос, с тяхната впечатляваща архитектура и невероятни творби. Изведнъж гръцките митове оживели. Този велик цар Минос, за когото античните автори пишели, че бил цар на Кносос, мъдър законотворец и справедлив съдия, бил също и велик морски доминатор. За него е написано още, че е колонизирал Цикладите и че освободил моретата от пиратите.

Благодарение на кръстопътя, свързващ три континента, на който се намира Крит, Минойската цивилизация, се развила бързо. Етноси от Азия, Африка и Европа се срещнали и смесили тук, за да произведат нов начин на живот, нова философия за света и изключително изящно изкуство, което и днес шокира със своята свежест, чар, разнообразие и естетика. Ще видите тръбните вази, в които държали свещените змии, с които предсказвали земетресенията, ще видите невероятни фрески, украсявали стените на двореца.

Да похапнете вкусна критска кухня в някое от малките крайбрежни ресторантчета, докато се наслаждавате на залеза. Уникалната критска диета е здравословна и вкусна, с вековни рецепти и модерни творчески версии, с висококачествени чисти продукти от блажената критска земя. Тази диета не е просто разнообразие от ястия, представени в менюто; тя въплъщава цялата философия за живот на критския народ. Критяните традиционно съпътстват своите ястия с вино. Виното е част от културата на Крит. Не е лесно да избереш измежду аншоа в оцет и чесън, или с домати и зехтин, калмари със зеленчуци или пълнени, калмари с домати, печена треска с див праз или пържена риба меч с чушки, сепия с вино или октопод с ориз. Ако ви падне случай, поръчайте си октопод на скара върху въглени. Само докато четеш менюто, започваш лакомо да преглъщаш.

Да разгледате Археологическия музей на Ираклион. В музея са изложени съкровищата на най-ранната европейска цивилизация - Минойската.
Да посетите Историческия музей в Ираклион, представляващ  2000 години история, важни раннохристиянски артефакти, каменна зидария и предмети за украса с римски, арабски, византийски, венециански и турски произход.
Има дървен модел на Ираклион през Средновековието. Друга стая е посветена на най-известния писател на Крит, Никос Казандзакис.

Да се запознаете с Критските занаяти  - останките от Минойската цивилизация, това, което е било разкрито чрез археологически разкопки, е най-ценното доказателство, че критяните, още в праисторически времена, били изкусни в създаването на ръчно изработени предмети. С техниките и традициите на предците си, съвременните хора на остров Крит, продължават да изразяват своето творчество, като създават традиционни предмети  с отлично качество – в селата ще откриете невероятна керамика, бродерии, плетива, дърворезба и др.

Да се разходите до пещерата на Зевс. За тези, които не искат да катерят, препоръчително е да си наемат магаре за транспорт. Ще ви бъде и удобно, и забавно!

Отделете половин ден за разходка до остров Спиналонга – наричат го острова на прокажените, само на 10 минути от Крит с лодка. Ще видите една от най-добре запазените крепости в Европа, строена от венецианците. Драматичните истории за прокажените, които били отделяни на Спиналонга, падането на крепостта под властта на турците след тримесечна обсада, историите за духове, които отказват местните да работят като нощна охрана на острова – всичко това си заслужава на 100% отделеното време.

Направете си еднодневен трип до остров Санторини – има скоростни лодки и за два часа ще пристигнете на най-романтичния от всички острови, а за вечеря ще сте си обратно "у дома, на Крит"!

Разходете се из малките планински селца и се запознайте с местните. Мъже, облечени в традиционно черни дрехи, с високи ботуши и кърпи на главите, ще ви поканят на прясно печено на чеверме козе месо, а жените ще ви почерпят с пресни, сочни плодове. Не пропускайте тази възможност! Ще си върнете вярата в хората и доброто.

Без багаж! Светът е прекрасен!

Очаквайте епизодите за остров Крит във Vbox7:

* Въпроси към екипа на "Без багаж" можете да задавате на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти