Полезно или вредно: убива ли наистина микровълновата витамините в храната?

микровълнова
Снимка: iStock

Вредни ли са микровълновите печки за вашето здраве? Това е въпрос, който поне веднъж сте си задавали.

Почти всеки дом има микровълнова фурна, тъй като удобството, което предлагат е неоспоримо. Но въпреки разпространеното използване на микровълнови фурни, някои хора изпитват съмнения, че готвенето на храна с микровълни по някакъв начин прави храната по-малко здравословна, като премахва полезните вещества от храната. Дали е така?

микровълнова
Снимка: iStock
 

Как работи готвенето в микровълнова фурна

Разбирането как работят микровълновите фурни може да помогне за изясняване на отговора на тези често срещани въпроси. Микровълновите фурни готвят храна, използвайки вълни от енергия, които са подобни на радиовълните, но са по-къси. Тези вълни са забележително селективни, като засягат предимно вода и други молекули, които са електрически асиметрични - единият край е положително зареден, а другият - отрицателно. Микровълните карат тези молекули да вибрират и бързо натрупват топлинна енергия.

микровълнова
Снимка: iStock

Микровълновите печки безопасни ли са за готвене на вашата храна?

Някои хранителни вещества се разграждат, когато са изложени на топлина, независимо дали е от микровълнова или такава от обикновена фурна. Витамин С е може би най-яркият пример. Но тъй като времето за готвене в микровълнова фурна е по-кратко, готвенето с нея всъщност върши по-добра работа за запазване на витамин С и други хранителни вещества, които се разграждат при нагряване, обясняват от Harvard Health Publishing. 

Храните, които не бива да топлим в микровълнова

Що се отнася до зеленчуците, готвенето им във вода ги лишава от част от хранителната им стойност, тъй като хранителните вещества изтичат във водата за готвене. Например, сварените броколи губят глюкозинолат, сяросъдържащото съединение, което може да придаде на зеленчука неговите свойства за борба с рака (както и вкуса им, който мнозина намират за отличителен, а някои намират за отвратителен).

По-добре ли е варенето на зеленчуци на пара – дори в микровълновата? В някои отношения, да. Например броколите на пара съдържат повече глюкозинолат от варените или пържени броколи.

микровълнова
Снимка: iStock

Вредни ли са микровълновите печки за вашето здраве?

Методът на готвене, който най-добре запазва хранителните вещества, е този, който готви бързо, загрява храната за най-кратко време и използва възможно най-малко течност. Микровълновата отговаря на тези критерии. Използването на микровълнова фурна с малко количество вода по същество задушава храната отвътре навън. Това запазва повече витамини и минерали от почти всеки друг метод на готвене и показва, че храната в микровълновата печка наистина може да бъде здравословна.

Зеленчуците, както и да ги приготвите, са полезни за вас, само трябва да ядем достатъчно от тях!

6 хитри трика с микровълнова, които ще ви спестят ценно време

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти