Коя е тайната на семейното щастие: в тази мъдра притча е скрит отговорът

Две семейства живеели едно до друго в две съседни къщи. Животите им на пръв поглед не се различавали много – родителите имали хубава работа, а и намирали време за децата си, разходки и почивки.

И все пак двете семейства се различавали по едно – от едната къща винаги се чували спорове и караници, докато в другата изглежда царели мир и хармония.

семейство
Снимка: iStock

Един ден жената от семейството, което постоянно се карало, решила да разбере каква е тайната на щастието, което цари в съседната къща. Затова казала на мъжа си:

– Искам да разбера какво се случва при съседите, че никога не ги чуваме да се карат като нас. Със сигурност крият нещо и ние трябва да разберем какво е то!

Тя му заръчала да се промъкне в двора на другото семейство привечер и да подслуша за какво си говорят. Мъжът направил това, което жена му го помолила. Вечерта през прозореца на съседите ги видял как се прибират от работа и започват забързано да приготвят вечерята.

семейство
Снимка: iStock

Докато жената готвела, тя оставила едно бурканче със сол на ъгъла на масата. Малко след това съпругът, носейки чиниите за вечерята, минал наблизо и бутнал буркана, който се счупил на пода. Солта се разпиляла, а с нея и малките парченца счупено стъкло.

– Аз оставих буркана на края на масата, аз съм виновна, че стана така – извинявай! – казала веднага жената, като се втурнала да почисти бъркотията.

– А аз трябваше да бъде по-внимателен, докато слагам масата, и аз съм виновен – извини ме! – отвърнал мъжът, докато ѝ помагал.

семейство
Снимка: iStock

Съседът, който внимателно наблюдавал сцената, кимнал леко с глава и тръгнал да се прибира у дома. Той вече много добре знаел истината за тайната за разбирателство и щастие на това семейство.

– Е, какво разбра? Сигурно изобщо не си говорят, че да се търпят помежду си и да не ги чуваме толкова години! – попитала нетърпеливо жена му, когато той се прибрал.

– Не е това. Няма тайна! Говорят си, но просто у тях и двамата все са виновни, докато при нас и двамата винаги сме прави.

10 глупави неща, за които се карат всички двойки по света

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти