С + С не прави О или защо в любовта не ви трябва „половинка“

двойка
Снимка: iStock

Велина Томова

Романтичните връзки създават най-много радост, но и най-много нещастие. Отношенията с човека, когото уж най-много обичаме, могат да ни донесат големи разочарования, вместо пълното щастие, на което сме се надявали.

Когато нещата не вървят, винаги виним човека отсреща. Сочим неговото поведение, характер и навици за основната причина за нашето нещастие.

И си казваме (погрешно) „Ех, ако намеря идеалната половинка за мен, ще бъда щастлив(а)“.

Преди да прехвърлите цялата отговорност за личното си щастие върху някой друг обаче, по-добре се погледнете в огледалото, казва лекторът Питър Сейдж в известната си поредица „Откровени разговори“.

Много хора се разхождат наоколо като С и смятат, че ако намерят другата си половина – друго такова С, заедно ще могат да образуват О, изпълнено от край до край с щастие .

Но в любовта нещата не работят така. Затова и толкова много хора намират своето разочарование във връзките, вместо безграничното щастие, което обществото им е обещало.

Проблемът, смята Питър Сейдж, произтича от това, че ние се опитваме да запълним празнините в собствената си личност с други хора.

Ако влизате във връзка просто защото не искате да си сами, а не защото цените взаимоотношенията си точно с този човек, няма да постигнете щастие. Ние имаме на първо място задача да се научим да обичаме себе си безусловно.

По пътя към намирането на другия е нужно първо да открием себе си, да се опознаем и да се обикнем – да приемем добрите и лошите си черти и да сме докрай откровени със себе си.

Задайте си честно въпроса „Защо искам да съм във връзка“ и ако отговорът е някой от тези по-долу, вие все още сте на ниво С. Дайте си време докато се превърнете в хубаво и обичащо се О и чак тогава пристъпете към връзката.

двойка
Снимка: iStock

„Искам връзка, защото се чувствам самотен“

Един човек може да е самотен дори когато е на стадион "Уембли", заобиколен от хиляди други хора. Самотата не е отсъствие на други хора, а нежелание да се срещнеш със самия себе си.

Често отричаме някои страни от нашата личност, особено недостатъците. Това открива празнота, която ни кара да се чувстваме некомфортно и нетърпеливо търсим Някой, който да я запълни.

Но както в света на парите не можеш да събереш две празни банкови сметки и от тях да направиш една пълна сметка с милиони, така и в любовта двама души с дефицити не могат да създадат пълнокръвна връзка.

Обикнете ли себе си, приемете ли и онази част, която не ви се харесва, няма да търсите патерица за своята самота, а друг човек, с когото да споделяте радостта от и без това пълноценния си живот.

двойка
Снимка: iStock

„Винаги съм имал(а) връзка“

Някои хора, по стечение на обстоятелствата, бързо преминават от семейството на родителите си към свое собствено. Те винаги са съществували и са се определяли спрямо хората, които ги заобикалят, без да имат време да се опознаят самите себе си и да се идентифицират като личности.

Озовали се към 40-те си години в развод, те срещат огромен проблем с идентичността си. Неопознали себе си, бързат да се обвържат и пренасят в новата си връзка всички натрупани разочарования от предишната си връзка.

„Търся сигурност“

Обикновено жените избират този път – на финансова, емоционална или друг тип сигурност, като оставят цялото си усещане за спокойствие в ръцете на партньора.

Но когато се случи първото житейско сътресение, те са извадени от строя. Защото, и това е истина, с която всички трябва да свикнем, в живота няма нищо сигурно.

Усещането за сигурност е измамно, особено когато разчитате на друг човек да ви ги осигури.

двойка
Снимка: iStock

„Искам да се чувствам значим“

Обикновено учениците влизат във връзки с такива подбуди, но има хора, които през целия си живот не го преодоляват. Това е стремежът да имаш за гадже най-красивото момиче в училището, защото това ще означава, че ти самият ще значиш нещо.

Смятаме, че с колкото по-значими неща и хора сме заобиколени, толкова повече ще значим и самите ние. Непрестанното търсене на все по-значими и значими хора и материални облаги (по-скъпа кола, по-голяма къща), ни пречи да създадем истинска, ценностна основа на отношенията ни с хората.

Преди да встъпим във връзка с друг човек, трябва да сме сигурни, че сме обичаме себе си безрезервно. Едва тогава ще можем да дадем същото и на друг човек и заедно да празнуваме живота.

Още по темата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти