Цялата истина: защо никога не трябва да се подарява часовник

Защо никога не трябва да подарявате часовник
Снимка: Thinkstock

Чували сме от познати, че да се подари часовник е лоша поличба. И то най-вече на половинка, на любим човек.

Но каква всъщност е истината зад това любопитно поверие и имаме ли основание да вярваме и да го спазваме?

Легендата за часовника има китайски произход. В китайската култура йероглифът, който символизира думичката "часовник" наподобява по форма йероглифа за думата "смърт". Китайците са повярвали в това суеверие, а впоследствие то се е разпространило по целия цвят, включително в Европа. 

Друга легенда с корени от Изтока пък гласи, че часовниците са заредени с изключително силно негативна енергия. Това важни още повече за старинните часовници, които се предават от поколение на поколение в семейството. Счита се, че те са наслоени с отрицателните вибрации на аурите на всички хора, които са имали близък досег с предмета, отброяващ времето. Източни учения категорично забраняват даряването на часовник и по принцип съветват у дома да не се държат стари вещи, принадлежали на непознати или починали хора.

Хората с гадателски възможности смятат, че часовниците привличат зли духове. Да подарите часовник на приятел или любим човек означава, че рискувате да го загубите – буквално или в преносен смисъл.

Ако все пак искате да поднесете такъв подарък и не желаете да се съобразявате с поверията, можете да го направите, но човекът, на който го дарявате, трябва да "го плати". Разбира се, сумата би могла да е символична, дори и монета от един или два лева са достатъчни.

f
Снимка: Thinkstock

Друг ценен съвет за часовниците: никога не приемайте такъв като подарък от непознат човек. Само ако часовникът е подарен с любов, има висок шанс да не привлече проблеми, негативни последици и отрицателно въздействие.

В повечето култури по света не се гледа с добро око да се подарява часовник на възрастен човек. Възприето е, че старите хора се борят с времето, опитвайки се да спечелят за себе си възможност да останат по-дълго с децата и внуците си. 

Затова независимо колко сме суеверни, трябва да избягваме идеята за часовник подарък и да измислим друг вариант, по-обвързан с личността и характера на човека и по-малко натоварен с дълговековен негативен смисъл.

f
Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти