Специално

Не сте предполагали кой е писателят с най-много филми, създадени по негови творби

писатели
Снимка: Getty

Може би вече имате предположение кой е този писател, но класацията на сайта collider.com вероятно ще ви изненада. В топ 10 попадат Никълъс Спаркс, Дж. К. Роулинг и Джон Гришам, а Стивън Кинг и Агата Кристи са на почетните трето и второ място.

Според класацията, която се позовава на "Книгата за рекордите на Гинес", най-екранизираният писател на всички времена е английският поет и драматург Уилям Шекспир. По мотиви на негови творби са създадени над 1000 филма, независимо дали действието се придържа стриктно към сюжета им, или са модернизирани версии на класическите произведения.

В богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, открихме четири филма, които разказват незабравимите и вълнуващи истории, които Уилям Шекспир е пресъздал в своето творчество. Сред тях има по нещо за всеки – любов, драма, интриги, престъпления и дори нещо забавно за децата. Ето и кои са те:

шекспир
Снимка: iStock

„Макбет“ (2015 г.)
Трагедията „Макбет“ е един от най-интерпретираните сюжети на Шекспир в киното. Шотландският дук Макбет получава предсказание от три вещици, че един ден той ще управлява страната. Обсебен от амбиция и насърчаван от съпругата си, той убива краля и присвоява трона за себе си, но кървавата му амбиция идва с висока цена. В тази екранизация в главните роли виждаме Майкъл Фасбендер и Марион Котияр.

филми EON
Снимка: EON

„Венецианският търговец“ (2004 г.)
Тази драма е една от най-популярните екранизации по Уилям Шекспир, а в акьорския състав блестят легендите Ал Пачино и Джеръми Айрънс. Базирана във Венеция през XVI век, една от най-противоречивите и интригуващи творби на английския драматург, разказва за съдбите и приключенията на група християнски благородници и техните отношения с еврейския лихвар Шайлок. Антонио заема пари от Шайлок, за помогне на младия си приятел Басанио да покори сърцето и спечели ръката на красавицата Порша. Какво може да се обърка в този чудесен план, нали?

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

„Лейди Макбет“ (2016 г.)
Действието в тази напрегната драма с Флорънс Пю се развива в Англия през 1865 година. Сюжетът няма общо с трагедията на Шекспир, но заглавието му не е случайно. Главната героиня Катрин е обречена на нещастен брак и съществуване като в затвор в дома на студения си съпруг. Също както лейди Макбет обаче тя решава да извоюва щастието и благополучието си на всяка цена – дори ако се наложи да изцапа ръцете си с кръв.

филми EON
Снимка: EON

„Гномео и Жулиета“ (2011 г.)
Шекспир неслучайно е обявен за рекордьор по екранизации – по негови сюжети са създавани и филми за най-малките. В сладката анимация „Гномео и Жулиета“ класическата любовна история е представена по интересен и забавен начин, като главните герои са градински гномчета. На платформата на EON можете да гледате филмчето с български дублаж и да се насладите на гласовете на Милица Гладнишка, Ненчо Балабанов и Стоян Алексиев.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти