Къде е главата на Шекспир: мистерията около гроба на великия драматург

гроб шекспир
Снимка: iStock

Мистериозен череп, намерен в гробница. Обирджии на гробове, търсещи солидна отплата. Загадка, която продължава стотици години. Може да се каже, че мистерията, която обхваща главата на Шекспир, напомня на Шекспирова пиеса. Това е стара загадка, която най-накрая може би ще получи отговор с помощта на съвременната наука.

Шекспир е положен в църквата "Света Троица" в Стратфорд на Ейвън през 1616 г., като върху него е поставен знак, който гласи

„ ...Благословен да бъде човекът, който щади тези камъни, и проклет да бъде този, който мърда костите ми.“

гроб шекспир
Снимка: Carlos Delgado, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Макар че този надпис би могъл да възпре някои хора да се докоснат до гроба в страх от "мъки и неприятности" (Макбет), много експерти смятат, че главата на Шекспир е била отстранена от мястото му на покой в църквата. Мнението на експертите съвпада с историята и посочените сведения, че някой е откраднал черепа в края на 1700 г.

Технологията на помощ

С помощта на съвременни технологии, мястото на последния гроб на Шекспир може да се види и отбележи, без да се нарушава целостта на гроба и костите в него. Специални георадари (GPR) използват високочестотен радиосигнал, който се разпространява в почвата и отразените сигнали се връщат обратно. По този начин върнатият радиосигнал позволява на учените да видят какво се крие под земята, без да се налага ненужно разрушаване на мощите.

гроб шекспир
Снимка: iStock

Проучването на Шекспировия гроб, извършвано от ръководителя на проекта и археолог от университета в Статфордшир, Кевин Колс, разкрива доказателствата за извършване на значителен „ремонт“ в горната част на гроба. Възможно е да е бил необходим „за да се коригира потъването на пода, което от своя страна е било предизвикано от историческо престъпление - вероятно от обирджии на гробове“. Гробът на Шекспир, както и гробът на съпругата му, лежат на около метър под земята, което би улеснило достъпа на крадците до гроба. Съшо така и няма визуални доказателства за наличието на метален ковчег, което прави достъпът още по-лесен.

Защо липсва главата на великия поет?

Съществуват две теории за причините, поради които главата на Шекспир е била отстранена от гроба му.

гроб шекспир
Снимка: Публичен домейн Picryl

1.По онова време членовете на семейството са премахвали черепи и други части от тялото и са ги поставяли в чужд гроб, вероятно заради суеверие.

2. Другата и по-интересна теория е, че обирджия на гробове е откраднал черепа. Черепът е най-големият Шекспиров трофей и целта може да е била да го продадат за медицински цели. Възможно е черепът е бил изследван за личността или интелигентността, или т.нар „френология“.

Мистериозния череп

В близката община Боели в Уорчестършир отдавна съществува версията, че черепът, намерен в една от гробниците ѝ, е на Шекспир. Пробите обаче разкриват, че този череп е принадлежал на неизвестна жена, починала през 70-те години на миналия век. Странно, нали?

гроб шекспир
Снимка: Некредитиран автор, Публичен домейн, Wikimedia Commons

Макар доказателствата не показват окончателно, че черепът на Шекспир все пак съществува, те не сочат и че такъв липсва. Какви са следващите стъпки, които ще предприемат учените? Ще бъдат ли полезни новите технлогии в разкриването на тази загадка?

Мнозина смятат, че това е мистерия, която трябва да си остане забулена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти