Повече от половината жени в САЩ не подкрепят равенството между половете

феминизъм
Снимка: Thinkstock

От 2012 г. насам феминизмът отново набира популярност, пише The Independent, но изглежда, че въпреки настоящата четвърта вълна на социалното движение, то остава криворазбрано сред голяма част от жените.

Това доказва скорошно проучване, извършено от уеб сайта Refinery29 и CBS News, в което участват 2,093 американки. На въпросите за това как младите жени биха гласували на предсрочните избори през ноември 2018 г. става ясно, че повече от половината дами не възприемат себе си като феминистки.

Ако погледнем речниковото определение за феминизъм, концепцията на движението е проста – това е социалното, икономическото и политическото равенство между половете. 54%  от участничките в анкетата обаче заявяват, че не се определят като привърженички на движението, докато останалите 46% се идентифицират с термина.

Въпреки че преобладаващата част не припознава себе си в термина, 53% от участничките намират политиката на президента Доналд Тръмп за неблагоприятна спрямо жените, а 70% чувстват своите права и свободи застрашени.

Резултатите коментира психологът д-р Катрин Туамли, според която много хора свързват феминизма с мъжемразство, а не равноправие. Тъй като редица жени асоциират феминистите като шумни и агресивни, самите те не биха искали да бъдат смятани за такива. „Подобни стереотипи са част от критиките срещу феминизма, които, за съжаление, преобладават в съзнанието на хората“, казва д-р Туамли.

Така например една от участничките в проучването дори не вижда смисъл от съществуването на феминизма към момента. Въпреки че съвременната четвърта вълна се занимава с проблеми като сексуално насилие и сексизъм, все още разпространени на много места, 25-годишната Стефани смята: „Жените се справят достатъчно добре. Мисля, че модерните феминисти само се опитват да осмеят и свалят патриархата, но това не е нужно.“

феминизъм
Снимка: Thinkstock

Разграничаването от термина „феминизъм“ се наблюдава и при знаменитостите. Въпреки че Бионсе и Ема Уотсън например защитават каузата, някои като Сара Джесика Паркър и Кейти Пери не се идентифицират с движението, а Мадона и Сюзан Сарандън изявиха предпочитания към това да наричат себе си „хуманист“.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти