99% феминизъм: какво (не) разбрахме за равноправието през последните 99 години

жена феминизъм
Снимка: Thinkstock

Деница Димитрова

На днешната дата през 1919 г. жените печелят една от важните си победи. Щатският конгрес одобрява поправката в Конституцията, която дава право на представителите на този пол да гласуват.

Борбата за именно това право дава началото на феминизма като движение в началото на XX в. 99 години по-късно обаче феминизмът все още е недоразбран, а не всички феминисти осъзнават, че са такива.

Днес може да не е 8 март, но е добър повод да си припомним същността му, която може да се изчерпи с една дума – равноправие. За някои ще е изненада, но феминизмът в основата си не издига женският пол над мъжкия, нито пък цели да наложи върховенство на първия.

Това, към което движението се стреми, е равни права в социално и политическо отношение. Едва ли има нещо по-естествено от това да смяташ, че жени и мъже заслужават еднакви условия не само в обществения, но и личния живот. Ако и вие споделяте същото мнение  – честито! Нареждате се сред здравомислещите хора, които могат да нарекат себе си феминисти.

И макар терминът да произтича от латинското fеmina, проженската природа на движението не го прави антимъжко по подразбиране. Така, както да си феминист(ка) не означава да не си бръснеш краката или да мразиш мъже. По същия начин, както мъж не би трябвало да е противоположното на жена. 

жена феминизъм движение
Снимка: Wikipedia

Но може би най-ценното, което ни дава феминизмът, е правото на избор. В крайна сметка, движението овластява и освобождава. Затова нека не хвърляме върху него вината за напрежението да сме успешни едновременно у дома и на работното място.

Това е личен избор – също като този дали да разделя сметката за вечеря с половинката, да задържа вратата на асансьора за съседа и да не се издразня, че той се е разсмял на необичайното.

жена феминизъм
Снимка: Thinkstock

Ако повече хора смятаха, че вместо един срещу друг, може да сме просто части от едно цяло, светът щеше да е по-добро място за живеене.

Дано след още 99 години понятието за феминизъм да се е заредило на 100, а не 99% в съзнанията на хората. И бъде изпълнен на също толкова. 

жена феминизъм
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти