Защо бягаш от женствеността си, феминистке?

жена
Снимка: Thinkstock

Росица Костадинова

"Не разбирам феминизма!"

- казах на едно парти, след може би прекалено много чаши вино. Имах смелостта да го кажа в очите на една феминистка.

Сега като се сещам много бегло за този момент, направо ми причернява. Та мен ме е страх повече от образа на една истинска българска феминистка, отколкото от случайна среща през нощта със сериен убиец, който разхожда питбула си. 

Обаче момичето се оказа доста свястно и реши, че може би трябва да ми разкрие истинската страна на така модерното сега течение, преди да ме хвърли на вълците. 

жена
Снимка: Unsplash

Засега тя е единствената жена, която бих изслушала със спокойствие и усмивка, ако реши да ми "продава" феминизъм. 

Истината е, че разбирам феминизма много по-добре от повечето поддръжнички в редиците на Юлия Кръстева.

Част от историята на феминизма в България се гради под силното влияние на теоретичката феминистка Юлия Кръстева, живееща и работеща във Франция. По тази причина в България рамката на феминизма е силно повлияна от френското мислене и френската школа.

Тук идва голямото "НО"... Феминизмът в чистата му форма няма нищо общо с този, който "се проповядва" по нашите територии. Има хора, които го смятат за "силно спънат, възпрепятстван, ограничен" поради създадената по време на комунизма негативна представа в българите за целите на феминизма. 

Колко по-различно щеше да бъде всичко, ако можеше да не свързваме думата "феминистка" с образа на жена - трактористка. 

За съжаление обаче тази тенденция продължава - свързваме по-често феминистките движения с едни неприятни, недоволни и нелицеприятни дами, отколкото с думите им. Имаме повече примери за полово равенство по външни белези, отколкото такива на база успех в работна среда, домакинство и общество. 

Колкото и абсурдно да звучи, но има хора, които мислят, че "веган", "феминист", "лежащ в тарелка" и "недоволен от всичко" вървят винаги ръка за ръка. И ако избереш едното - трябва да вземеш всичките, иначе каква личност би била ти тогава?! 

Отношението, което взимам не е лично, а обществено. Защо все повече жени загубиха женствеността си, за да докажат, че са феминистки? Защо мнозинството от хора, които по принцип бих уважавала, избират да заемат много крайна и цирково показна позиция. 

И съжалявам, ако някой се почувства засегнат, но нека да защитим свободата на словото така, както сега защитаваме правата на жените. Да, тези права на жените, които холивудските актриси, продуцентки и влиятелни личности защитават. И те са феминистки, нали? Но те не предизвикват агресия в силния пол и снисхождение в нежния, просто защото не са забравили да са жени. 

Сякаш забравихме, че идеята на феминизма е всъщност да запазим женското у себе си и все пак да се борим за равенство в обществото. Сякаш сложихме знак за равенство не между половете, а между физическите образи. 

жена
Снимка: Unsplash

Твърдо отказвам да приема, че тук феминизмът ще се свързва предимно с едни "странни момичета или незадоволени лели, които не знаят как да бъдат жени, а после искали да имат правата на мъжете."

Женствеността не е порок, тя е най-хубавото нещо, с което природата ви е дарила. Има толкова много хора, които убиват, за да имат точно това, от което вие бягате. И защо? За да има максимална неутралност ли? За да ви приемат на сериозно ли? За да привлечете повече последователи в редиците си? 

Всяка една крайност в човешкия живот не води до нищо положително. Както тази, така и на онези момичета, които знаят само как да обработват снимките си в социалните мрежи с различни филтри. 

Още статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти