По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Това е една статия за начина, по който да избираме четката си за зъби и грижите, които трябва да полагаме за нея.

Повечето зъболекари споделят мнението, че невинаги скъпите четки за зъби измиват зъбите по-добре, отколкото по-евтините. Всички са единодушни,че по-важен е начинът и продължителността на миенето, отколкото самата четка.

Ако някой не мие зъбите си добре с четка за 2 лева, няма да ги мие по-добре с четка за 20 лева. Ако зъболекарят ви е препоръчал конкретна четка за зъби, е най-добре да се доверите на неговата професионална преценка, че това е най-подходящата за вас.

Ако сами трябва да изберете четка за зъби от претрупаните с този продукт рафтове в магазините, ето някои неща, на които трябва да обърнете внимание при пазаруването.

Марката

Марката на четката за зъби не е почти от никакво значение. В търговската мрежа има голямо разнообразие на марки и модели-български и вносни, скъпи и евтини. Това не трябва да бъде водещ критерий за избор.

Твърдост на косъмчетата

Твърдостта на косъмчетата на четката за зъби трябва да бъде първото нещо, което да гледате. Ако зъболекарят ви не ви е посъветвал друго, е най-добре да си вземете четка за зъби със средна твърдост (Medium).

Прекалено твърдите (Hard) и прекалено меките (Soft) четки за зъби не са подходящи за ежедневна употреба, освен ако няма конкретна причина, заради която да ги ползвате по съвет на зъболекар.

Има вероятност, ако използвате четка за зъби с неподходяща твърдост, да си навредите сами. Използването на твърди четки за зъби често води до нежелателно изтриване на емайла. Меките четки пък невинаги успяват да почистват добре зъбите, което води до натрупване на зъбна плака и оттам, развитие на кариеси и заболявания на венците.

Материал на космите

Препоръчително е използването на четки за зъби с изкуствени косми. Четките за зъби с естествени косми не се препоръчват, защото те задържат повече влага и са по-благоприятна среда за развитие на бактерии.

Напоследък стават все по-популярни антибактериалните четки за зъби, чиито косъмчета са импрегнирани с антибактериални вещества, най-често сребърни или златни йони.

Големина и форма на четката за зъби

Големината на четката за зъби трябва да е такава, че да осигурява оптимално и удобно измиване на зъбите. Най-често използваните четки са с дължина около 2 см. и широчина около 1 см.

Помнете, че колкото е по-малка главата на четката за зъби, толкова е по-удобно и по-ефикасно миенето на зъбите. Това е така, защото по-малката глава на четката за зъби успява да достигне до по-трудно достъпните места. Главата трябва да е заоблена, без остри ръбове, за да се избегне рискът от нараняване на меките тъкани.

Форма и разпределение на косъмчетата

Косъмчетата на четката за зъби трябва да са подредени в снопчета с различна дължина. Връхчетата им трябва да са заоблени, а не равно отрязани. Това предотвратява нараняване на венците и подобрява почистването в междузъбните пространства.

Дръжка

Дръжката на четката за зъби трябва да е достатъчно дълга и дебела, за да осигурява стабилен захват на ръката. За предпочитане е да не е съвсем гладка и да има гумена част, а да не е изцяло пластмасова, за да се намали плъзгането.

За децата

Когато избирате четка за детето си, най-важно е нейният размер да е съобразен с големината на детето. Дръжката трябва да е по-дебела, за да е по-удобно на детето да я държи. За да бъде то по-мотивирано да я използва, е добре да участва при избора на четка, защото може да има предпочитания за нейния цвят, картинката на нея и ако тя е с формата на играчка или анимационен герой.

След като сте избрали подходящата за вас четка, е важно да знаете какви грижи трябва да полагате за нея. След използване на четката за зъби, я измивайте обилно под течаща вода. Ако по нея останат хранителни остатъци и бактерии, при следващото ѝ поставяне в устата те ще попаднат отново там. Четката за зъби трябва да се подсушава максимално добре. Не трябва да се поставя в кутийки или да се слагат капачки, за да може да изсъхне. Ако четката се поддържа влажна, в нея се благоприятства развитието на бактерии.

Желателно е да сменяте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца, а най-добре би било, ако го правите веднъж месечно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти