Нощта на падащите звезди

Нощта на падащите звезди
Снимка: Thinkstock

Имате ли някоя съкровена мечта, която от дълго време желаете да се сбъдне? Е, тази вечер ще имате причина да си я пожелаете още по-силно, защото довечера от небето ще падат звезди!

Всяка година около средата на август Земята преминава покрай отломките от кометата Суифт-Тътъл. Когато потокът от нейните остатъци навлезе в атмосферата на Земята, те изгарят и оставят опашки от светлина. Точно това явление ние познаваме като падащите звезди Персеиди.

Тази година Персеидите са активни от 17 юли до 24 август, ала най-подходящото време за наблюдението им в страната е тази вечер (в нощта на 12 срещу 13 август) след 22:00 часа. Очаква се над 100 звезди да “се сипят” по небосклона на всеки кръгъл час.

Те ще могат да се виждат добре и без специална екипировка за астрономи, стига небето да е ясно.

Дори и да изпуснете днешния звездопад, не се притеснявайте, сбъдващите желания сияния ще могат да се наблюдават и през следващите няколко дни, макар и с не толкова голяма честота.

Докато през 2012 и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни, заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, коментират астрономите.

Ако искате да се насладите на звездния дъжд, изберете място сред природата, отдалечено от уличното осветление и праховото замърсяване на градовете. То създава светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток. 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти