Няма значение колко имаме. Важното е дали ни стига.

Няма значение колко имаме. Важното е дали ни стига.
Снимка: netinfo

Илиaна Смилянова

От всички беди най-голямата е да нямаш мяра. Лао Дзъ

Да оползотвориш времето си и да си свършиш работата е ценно умение и наистина важна цел. Но днес сме създали и робуваме на култ към заетостта. Към това да си в непрекъснато движение, да не спираш да мислиш, да говориш, да работиш, да пазаруваш, да изхвърляш, да се храниш, да (се) чистиш, да обсъждаш, да осъждаш.

Да (си) нямаш работа е синоним на провал, да не правиш нищо – на мързел и безотговорност, да не пазаруваш (особено най-модерното) – на неуспех и изостаналост, да не изказваш мнение – на неосведоменост и задръстеност.

Поздравяваме се с въпроса: Какво правиш? Обвинително и подозрително питаме: Ти нямаш ли си работа? Какво се мотаеш? Какво още чакаш? Още ли не си...

Или с прикрита гордост съобщаваме: Бързам, нямам време! Как ще ми стигне времето! Нямам време да се обърна! Ако знаеш само колко съм зает!...

Бързаме, а все повече закъсняваме. Препускайки, забравяме да присъстваме. Придобивайки, не успяваме да се насладим. Пристигайки, пропускаме да си починем. Забравяме да съпреживяваме, да споделяме. Да се задълбочаваме.

Да чакаме и да се наслаждаваме на празнотата. Търсейки ненаситно информация отвън, забравяме за въпросите и отговорите вътре в нас. Ставаме все по-ексцентрични, затъваме в подробности и се отдалечаваме от центъра.

Устремени към това да имаме, всъщност жадуваме все повече да нямаме – проблеми, тревоги, страхове, болести... Жадуваме все повече за спокойствие, мир и удовлетвореност. Но не в бъдеще, не от това, което ни предстои. А от това, което вече имаме.

Не от онова, което някога ще бъдем, а от това, което вече сме. И то без да гледаме на това като на самонадеяност и самодоволство.

Нужен ни е ежедневен покой, за да намираме сили с желание да продължаваме напред. Нужни са ни празно място и свободно време –  за да разпознаваме какво наистина искаме. И да сътворяваме мечтите си. Ние – а не някой друг вместо нас.

среща жена
Снимка: Thinkstock

Нужно ни е да не преяждаме – за да усещаме за какво сме гладни. И търпение – за да успяваме да се нахраним не с количество, а с качество. И не с много, а с достатъчно.

Защото няма значение колко имаме. Важното е дали ни стига.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти