Малки хитрини за по-добра концентрация

Малки хитрини за по-добра концентрация
Снимка: Thinkstock

Работата в офис може да изглежда лесна и неангажираща, ала в действителност при нея най-натоварен е именно най-специалният ни орган - мозъкът.

Затова и всеки, които се труди в офис среда, трябва да има предвид, че след определен период от време, прекарано на стол пред компютър, хората стават все по-изхабени откъм креативност и нови свежи идеи и работят машинално.

Разбира се, има най-различни начини да подобрите концентрацията и да засилите ефективността на съзнанието си, докато работите седнали, независимо дали е в офис, или у дома.

Споделяме ти най-добрите и ефикасни хитрини за бодър ум:

Заложи на удобството

Мозъкът ти ще бъде много по-продуктивен, ако тялото ти е разположено удобно. Затова и практичният стол е от първа необходимост, независимо дали става въпрос за работа в офис, или при занимания с компютър у дома.

Почисти бюрото си

Твоята работна среда трябва да съдържа единствено онова, което ще ти бъде от полза, за да вършиш добре задачите си. Затова премахни всички излишни неща от бюрото, които те разсейват и остави само важното.

Определи си крайни срокове

Една забавна офис поговорка гласи "Крайният срок е най-великото вдъхновение". Така че защо да не си поставиш сама твои лични дати за финализиране на задачите, които да спазваш. Определи кои неща са приоритетни, кои трябва да се свършат преди останалите. Така съзнанието ти няма да се напряга излишно, за да мисли с какво да се занимава и ще се концентрира върху важните неща.

Визуализирай целите си

Преди да започнеш да се трудиш върху нещо, затвори очи за две минути и си представи как вече си го постигнала успешно. Това ще ти помогне да преодолееш психическата бариера в създанието си и ще подобри работата ти. Ако не вярваш в силата на визуализацията, принтирай картинка, която те мотивира и която символизира постижението за теб. Сложи я на видимо място у дома или на работно място и я поглеждай по-често. Ефектът е гарантиран!

Най-трудното е първо

Винаги започвай задачите си от по-трудните. Така продуктивността ти ще има домино ефект и ще се засилва с всеки извършен ангажимент. По този начин на финала ще ти останат най-приятните и разтоварващи дейности, които ще свършиш за нула време, преди края на работния ден.

Престани да се занимаваш с 10 неща едновременно

Фокусирай се върху едно единствено нещо и го свърши, преди да започнеш следващото. Носенето на 2 (или повече) дини под една мишница не е никак успешна стратегия в работния процес, защото разсейва и разконцентрира.

Позволявай си кратки почивки

Няма ефективна работа без ефективна почивка. Ако се научиш правилно да разтоварваш съзнанието си, ще можеш да вършиш ангажиментите си с лекота. Мозъкът почива най-добре, когато станеш от бюрото, направиш кратка 10-минутна разходка около офиса или хапнеш една свежа ябълка

Тренирай мозъка си

Както всички мускули в тялото ни, така и мозъкът има нужда от тренировки. Прави си такива като четеш приятни ненатоварващи книги или мотивиращи цитати. Съчетавай умственото предизвикателство с йога или интензивно кардио. Ще видите, че ако правите това често, ще подобрите качеството на своята работа и ще вършите задачите си по-лесно.

Възнаграждавай се

Изготви си своя персонална система за награди. Позволи си по-скъпо кафе при осъществяването на някоя от важните задачи през седмицата или си купи нова дамска чанта, на която отдавна си хвърлила око, когато в офиса се е случило нещо наистина грандиозно и ти имаш участие в него. Това ще те мотивира да продължиш да бъдеш все така ефективна и занапред.

Съветите, които ви представихме, наистина са най-подходящи за хора, които работят в офис. Те, разбира се, могат да се прилагат и при всяко друго умствено натоварване в ежедневието. Оставаме на вас да прецените в какви случаи.

Започнете положителната професионална промяна от себе си и ще се убедите, че тя ще настъпи за всички ваши ангажименти, свързани с кариерата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти