Майка ми отказва да приеме, че имам право на собствен живот

Майка ми отказва да приеме, че имам право на собствен живот
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Пише ви едно почти 19-годишно момиче. Имам проблем, с който мислех, че ще успея да се справя сама, но се оказа много трудно и болезнено.

Става дума за отношенията с майка ми. Тя не вярва в мен. Поне така изглежда. Иска ми се, когато започна висшето си образование, да се преместя в София сама. Тя смята, че това е абсурдно, защото няма да се справя, тъй като имам физически проблем.

Опитах много пъти да говоря с нея за това, но всеки път стигаме до едно и също - нейната лекция колко се притеснява за мен и че ще я разбера, когато стана майка. Тя отказва да приеме, че искам да имам собствен живот и да се справям сама с него. Изгубих години заради желанието на всички около мен да ме опазят още от най-ранна възраст.

Омръзна ми да съм виновна и неразбрана в очите ѝ. Постоянно нещо не съм направила както трябва, според нея. Кара ми се постоянно. Това започна да ме обижда вече. Караме се и винаги се стига до обвинението от нейна страна: "На теб не ти пука за мен." Това също боли, защото не е вярно. Откакто баща ми почина, преди 6 години, сме сами и аз наистина се притеснявам за нея.

Какво да правя в тази ситуация? Искрено се надявам да получа съвет.

С най-добри пожелания.

* * *

Здравейте,

Както съм споменавал и преди, отношенията между хората по принцип са сложни, най-вече поради всички интерпретации, които влагаме в комуникацията си. Дори един обикновен разговор с друг човек по повод на дадена ситуация може да бъде източник на огромно недоразумение – само си представете колко представи са намесени тук: представата, която имаме за себе си, представата, която имаме за другия човек и представата, която имаме за ситуацията.

Казвате, че майка ви не вярва във вас и добавяте "поне така изглежда". Наистина, често само така изглежда в нашите очи. Много лесно е да добавим своя интерпретация за чуждото поведение, която интерпретация обаче няма друга обосновка, освен това паянтово "така изглежда". Дори сме склонни да приписваме скрит подтекст на жестове и поведения, за които другият дори не си дава сметка, но пък ние сме твърдо убедени, че го прави нарочно, най-малкото за да ни дразни, ако не и за да ни нарани.

С всичко това искам да кажа, че ако продължавате да търсите интерпретации на поведението на майка си, провокирано най-вероятно от загриженост и обич, нищо чудно в един момент да започнете убедено да твърдите, че тя ви мрази.

Разбира се, явно същият процес тече и от нейна страна в посока към вас и вие ясно сте разпознали неистината в нейното: "не ти пука за мен".

Не знам какво е естеството на вашия физически проблем и до каква степен е основателна тревогата на майка ви, както и вашата увереност, че тя не е права. Нормално е на тази възраст да искате да поемете живота си в свои ръце.

Вярвам обаче, че ако наблегнете на нагласата, че този живот е дар и чудо, за което сте отговорна, а не право, което ви се полага, ще ви бъде много по-лесно да прецените кои от действията ви са в съответствие с тази отговорност и кои са плод на една заучена претенция като "и аз имам право".

Същевременно, подобно ново отношение може да ви помогне да разберете по-добре и мотивите на майка ви (имам предвид трезва преценка и разбиране от нова гледна точка, а не че непременно трябва да ги приемете). При всички случаи е добре да излезете от модела на общуване, който работи в момента (или по-скоро - не работи) и от това непродуктивно натрупване на негодувание в една от най-важните връзки в живота ви.

Подобно преформулиране може да направите по много различни начини, като идеи за него може да почерпите директно от книгите на Ивинела Самуилова. За подсказка – има една чудесно описана техника на преименуване на стр. 57 в книгата "Ако животът не е чудо" или пък пробвайте двупистовото писмо от стр. 65 от "Жената, която търсеше любовта".

Това - на първа стъпка, за промяна на нагласата ви към ситуацията като цяло. Оттук насетне, вярвам, нещата вече много леко ще се развият в посока, която би била далеч по-удовлетворяваща за вас лично и като взаимоотношения с майка ви.

Сърдечни поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти