Ако искате да не плачете, докато режете лук, просто направете това

лук
Снимка: iStock

Всички знаем, че у дома често най-много сълзи се проливат... в кухнята. А лукът, любимият ни полезен зеленчук, почти винаги е отговорникът за това.

Каквито и уреди и кухненски помощници да се измислят, доброто старо рязане на глава лук си остава кошмарът на всяка домакиня. От друга страна той е полезен и придава незаменим вкус към всяко ястие.

лук
Снимка: iStock

Е, има още един интересен трик, за който се твърди, че ще ви предпази от плач, докато режете лук. Той става популярен в Tik Tok, след което много хора го изпробват.

Тайната е да оставите мокра хартиена кърпа върху дъската си за рязане (или доста близо до нея), докато готвите. Това няма да позволи на химикалите от лука да достигнат до очите ви.

Звучи невероятно, нали?! Домакиня от Австралия публикува съвета във Facebook, като пише: „Обзалагам се, че не сте знаели това. Причината, поради която плачете, когато режете лук, е, че химикалът в лука е привлечен от най-близкия източник на вода, който обикновено са очите ви.“

лук
Снимка: iStock

Нейният съвет бързо достига до повече от 10 000 души, много от които също твърдят, че трикът е проработил.

Ако решите да опитате този метод, не очаквайте да нямате никаква реакция към лука – възможно е да усетите леко парене, но мократа кърпа значително ще намали реакцията и обилното сълзене, което тормози всички ни.

Обяснявайки как работи феноменът, д-р Алона Пулде, водещ лекар в Lifesum, разкрива пред Twisted: „Много растения отделят химикали, които дразнят другите същества (животни или хора) като защитна реакция.“

„Лукът прави това с химикал, който образува дразнеща киселина (сълзотворни съединения), която кара очите ни да сълзят. Произведените количества киселина са малки, така че, макар и досадно, това не е вредно в дългосрочен план.“

Смята се, че водата помага да се отклонят дразнителите от собствените ви очи – независимо дали става въпрос за течаща вода близо до мястото, където готвите, или напоена с вода хартиена кърпа близо до лука.

6 невероятни ползи на лука за здравето

Причината водата да помага е, че сярната киселина от лука се насочва към мократа хартия, което означава, че очите ви са изложени на по-малко ензими и така плачете по-малко.

Поради тази причина някои хора предлагат също да режете лука до мивката си.

лук
Снимка: iStock

Както винаги става с триковете в TikTok, експертите са разделени относно това колко ефективен е този метод и някои казват, че доказателствата, че сярната киселина се привлича от водата, са доста оскъдни. Затова най-добре се уверете сами у дома и споделете какъв е бил резултатът.

Не забравяйте още, че добре наточеният нож също е много важен при рязането на лук. Колкото по-остър е той, толкова по-малко ензими, които ви карат да плачете, освобождава лукът.

Полезните свойства на пресните лук и чесън

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти