Какво символизират цветовете в Индия

Какво символизират цветовете в Индия
Снимка: Личен архив

Едва ли има по-цветна феерия от Холи фестивала в Индия. Празникът, отбелязващ настъпването на пролетта, е толкова живописен с пъстротата си, че веднъж види ли го човек, няма как да не пожелае да бъде част от него.

Местните хора отдават почит към всички багри и чрез тях описват емоциите си - любов, радост, възхищение...

А сега ще се опитаме да ви предадем малка част от индийското познание за цветовете. Забравете, че червеното оприличаваме със страст, жълтото – с нарцистични хора, а синьото е символ на свободата.

Според индийските традиции цветовете имат съвсем различно значение от това, което обичайно им придаваме ние.

Какво символизира всеки цвят според индийската култура, прочетете в следващите редове:

Зелено

Зеленото е символ на природата, което респективно го прави и символ на божието начало в представите на индийците. В тяхната култура този цвят на спокойствието се възприема като носител на обновлението, новото начало, плодородието и щастието.

Синьо

Синьото е цветът на бог Кришна и символизира силата и живота. Въпреки че водата е прозрачна, прието е да се вярва, че те има син цвят. Водната среда е и мястото, където се заражда животът на земята. Този факт превръща синьото в символ на динамиката и новия живот.

Жълто

Жълтото се счита за цвета на бог Вишну. Един от цветовете, присъстващ в сватбените одежди в Индия. Той символизира целомъдрие и чувственост. Вярва се, че жълтото привлича партньора. В същото време отблъсква лошото и е считан за свещен цвят, символ на святост. Цвят, който има силата да лекува.

Червено

В западните култури червеното се възприема като символ на страстта, но в индийската култура има малко по-различно значение. В Индия булката е облечена в червено сари, което е символ на нейното целомъдрие и чистота. Цветът символизира плодородие, разкош и чувственост.

Шафран

В нашия свят шафран може да има значение само на подправка, но в Индия наименованието служи за обозначаване на любимия им цвят. Дори в цветовете на националния флаг, присъства този цвят. Шафранът, или тъмно оранжево, се възприема за един от най-свещените цветове. Нюанс, който носи щастие за този, който го използва.

Бяло

Бялото е символ на чистотата и спокойствието и носи със себе си послание за мир. Индийците асоциират бялото със смъртта и прераждането. В старите времена вдовиците са носели само бели дрехи. Бялото е и символ на абсолютния отказ от всичко материално на този свят.

Черно

В Индия черното е символ на злото, смъртта и наказанието. Индийците никога не обличат децата си в черно и не носят черни дрехи на сватби и кръщенета. Мракът и негативните емоции се асоциират с черно. В същото време, индийците закачат черни предмети пред домовете си, за да ги пазят от злото. Връзват на китките си черни конци, за да не позволят негативните мисли да ги достигнат. Често рисуват и черен кръст на детските чела, за да ги предпазва от всичко лошо.

В България също се провежда празник на пъстротата, който носи името Фестивал на цветовете. Тази година предстои и неговото второто издание - на 20 юни в София.

Повече за значението на цветовете можете да научите и на уъркшопа, посветен на тази тема, който ще се проведе по време на фестивала. Билети можете да намерите в мрежата на Eventim, както и директно в официалната страница на събитието във Фейсбук.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти