Реалност или не: Какво представлява синдромът на фалшивата памет и как да се справим

объркана жена
Снимка: iStock

Ако трябва да се опитаме да го обясним просто, така нареченият синдром на фалшива памет възниква, когато някой си спомня нещо, което не се е случило. Сякаш нашият мозък създава история, която в действителност не е реална.  

Причините за появата на този синдром могат да бъдат различни, но често са свързани с внушение. Това може да е резултат от влиянието на други хора, дезинформация или дори психологически фактори, които карат мозъка да интерпретира спомените неправилно. 

Как се проявява? 

объркана жена
Снимка: iStock

Синдромът на фалшивата памет може да се прояви по различни начини. Някои може да си спомнят измислени детайли от дадено събитие или дори цели събития, които никога не са се случвали.

Какви последствия има това?

объркана жена
Снимка: iStock

Истината е, че може да породи объркване и мъка, тъй като е възможно човекът твърдо да вярва в тези фалшиви спомени.  

Как да се справим със синдрома на фалшивата памет? 

объркана жена
Снимка: iStock

Имайки предвид всичко това, е добре да се вземат мерки за справяне с тази ситуация.  

Първото и най-важно нещо е осъзнаването. Хубаво е да признаем, че паметта не винаги е безпогрешна. Не трябва да изпускаме от поглед факта, че всички можем да се сблъскаме с недоразумения и изкривявания на паметта. 

Търсенето на помощ от професионалист може да бъде от съществено значение. Добре е психолог да работи с вас, за да разберете от какво се коренят тези фалшиви спомени и да предприемете стратегии за справянето с тях. Когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна за това човек да изследва и промени моделите на мислене, които допринасят за появата на фалшиви спомени. 

Подкрепящата среда също е изключително важна. Емоционалната подкрепа и разбиране не са за пренебрегване. Следователно обкръжаването с приятели и семейство, които разбират ситуацията, може да бъде утешително за страдащите от този синдром.  

жена
Снимка: iStock

В крайна сметка всички ние сме склонни към изкривяване на паметта си от време на време. Важно е да подхождаме към тези ситуации внимателно и да търсим професионална помощ, ако фалшивите спомени причиняват значителен дистрес. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти