Сексуалната активност при хората на средна възраст помага за по-добра памет

средна възраст двойка
Снимка: iStock

Според  изследване, публикувано в издание на Международната академия за сексуално проучване, редовната сексуална активност при хората на средна възраст благоприятства паметта.

Марк Алън, лектор в училището по психология към Университета на Уолонгонг в Австралия, провел запитване сред 6016 лица на възраст над 50 г.

В изследването, осъществено между 2012 и 2014 г., участвали 2672 мъже и 3344 жени, при които били разгледани елементи като здраве, хранене и полов живот.

Участниците попълнили и тестове за памет през 2012 и 2014, чиито резултати Алън имал възможността да сравни. Докато в спомените на всички изследвани лица се наблюдавали известни пропуски, онези, които поддържали интимни отношения, имали по-добри резултати по този показател.

Така ученият стига до извода, че поне в краткосрочен план редовният секс може да има положителен ефект върху удължаването на паметта.

Предположението, че активният полов живот се отразява на дългосрочната памет обаче не е потвърдено. Затова и проучването завършва със заключението, че за целта бъдещи изследвания трябва да се проведат за по-дълъг период.

Твърдението, че сексът подобрява паметта, се потвърждава и от резултати през 2016 г., когато екип на Университета МакГил в Канада открива, че жените, които имат по-активен полов живот, се радват и на по-добра памет.

Как лесно и приятно да се настроиш на секси вълна

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти