Как да пътуваме с ограничен бюджет

Как да пътуваме с ограничен бюджет
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Не са много хората, които имат неограничени бюджети за пътувания. Ако наистина копнеете да видите нещо различно и екзотично, просто започнете да се подготвяте от този момент. Определете си касичка, в която всеки ден ще отделяте по пет лева например. Можете да спестите от много неща - разточителни кафета, сладкиши или може би е дошъл моментът да спрете цигарите. 

Така в края на годината ще имате едни 900 евро, с които можете да направите нещо наистина вълнуващо, а съвсем реално е да направите и две пътувания, ако планирате умело.

Обикновено най-скъпото от всичко в едно пътуване е самолетният билет. Но има начини да си намерите и достатъчно ниска цена. Във всички случаи ще ви трябва малко време за ровене по сайтовете за билети.

Направете си справка или харесайте "Фейсбук" страницата на различни авиокомпании и така ще получавате промоционалните им предложения навреме. Вече доста от тях правят бързи "горещи промоции", като можете да намерите билет до Азия например, за 79 Евро, без летищните такси. Ако те са около 200- 300 евро, получавате билет на прекрасна цена.

Нискобюджетните компании са много подходящи за непретенциозните пътешественици. А правилото, че колкото по-рано си вземете билета, толкова по-добра ще е цената, важи с пълна сила. Ако искате да пътувате с вътрешни авиолинии, добре е да проверите в нета дали не са в "черния списък".

Ако разстоянието не е много голямо, опитайте да вземете влак или автобус - така ще можете да разгледате и преживеете повече, и ще спестите значителна сума. Ако обичате изненадите, търсете пътуванията "В последната минута" (Last Minute). Така сме пътували за седмична почивка в Египет за по 250 USD на човек!

Багаж

Просто се настройте, че не са ви нужни по три тоалета на ден и вземете за пътуването стари тениски, които вместо да перете, просто изхвърляйте, като така ще си освобождавате място в куфара, а него пък на свой ред ще пълните с подаръци и сувенири. Можете да постъпвате така и с обувките.

Лекарства

Списъкът с лекарства, които трябва да ви придружават по време на пътуване, трябва да ви бъде под ръка. Винаги взимайте аспирин, обезболяващо, противоалергично, за болки в гърлото - таблетки за смучене, капки за нос, очи и уши. Добре е в чантата ви  да има и един широкоспектърен антибиотик.

Таблетките против стомашно чревно разстройство с въглен са задължителни. Аз нося винаги и обезболяващ крем, който често използвам, когато се приберем в хотела след 16-часово тичане и снимане, а краката ми са отекли и ме болят. Във всяка аптека ще ви съдействат за подходящите продукти.

Проверявайте какви ваксини са нужни. Това се отнася най-вече за Африка, Азия и Южна Америка. За останалата част от света е добре да имате ваксина против хепатит А и B. За районите с малария трябва да започнете да приемате таблетки поне седмица, преди да тръгнете. Проверете какъв е сезонът. Ако не е дъждовен в момента на вашето пребиваване там, може да вземете само репеленти.

Хотели

Пътувайте извън високия сезон. Тогава цените на хотелите са доста по-ниски. Обратно на общоприетото мнение, в повечето случаи резервацията през сайтовете за хотелско настаняване може да ви излезе по-скъпа, понякога с до 30-50%. Можете да се допитате до агенция - те често имат по-добри цени, защото купуват на едро от хотелите. Освен това, са длъжни да ви информират кой хотел какво представлява. Турагентите пътуват на инфотурове и оглеждат хотелите, които после предлагат на клиентите си. Например, цените на хотелите в Дубай са доста солени за масовия турист.

Разузнахме, че има и две и тризвездни хотели на доста по-приемливи цени, но… ще трябва да се примирите с пълзящото присъствие на хлебарки или други гадинки. Има четиризвездни хотели, които са т. нар. бизнес хотели и можете да получите доста луксозен прием на сравнително прилична цена, като двойна стая в хотел 4+ може да ви излезе около 120 евро на нощувка. В много страни можете да си наемете просто стая, или добре познатите у нас квартири. Хостелите също вършат добра работа.

Билети за атракциони

Напоследък се наблюдава следният феномен: тур агенциите изкупуват билетите за популярните атракциони и затова често може да виждате в сайта на съответната атракция или много високи цени, или че няма налични билети. Това означава, че ако искате да посетите Бурж Халифа и се стреснете от билети за по сто долара в сайта на най-високата сграда в света, по-добре  потърсете агенция (ако не пътувате с  такава) и може да намерите билет за трийсетина долара, дори в последната минута.

Храна

Ако не искате да плащате по минимум 20-30 евро за хранене на човек по ресторантите, престрашете се и се хранете там, където ходят местните. Ако храната е сготвена, почти е сигурно, че няма от какво да се притеснявате. А и ще научите много за местната традиция, вкусове и нрави. Изобщо забравете за ресторантите за туристи. Нито е вкусно, още по-малко разумни са цените. Когато сте в тропически страни, не пропускайте да пиете прясно изцедени сокове.

Изобилието е толкова голямо, че можете спокойно да карате само на плодове и сокове. Ще имате пълната гама от необходими минерали, витамини, изобщо - хранителни вещества. Тогава, дори и да добавите някоя порция ориз , отслабването е гарантирано. Ще усетите прилив на живителна енергия от чистата храна, необработвана с химикали. Нищо не може да се сравни с тропика! В Азия можеш да се нахраниш прекрасно за долар-два.

Снимки

На много места по света местните са се научили да искат пари, за да ги снимате. Най-добре не им давайте пари (освен ако не искате да помогнете на някого), защото бързо свикват с това и ако случайно ги снимаш, без да си платиш, могат да станат агресивни. Имали сме такъв горчив опит в Мароко и в Кения. Гидовете съветват да не се плаща за снимките на местните.

На някои обекти не се разрешава снимането, особено със светкавица. Много е важно да се съобразяваме с това, за да могат и децата ни един ден да могат да се радват на завещаното ни културно-историческо наследство. По отношение на видео заснемането, не можете да използвате големи камери (както обичат да снимат все повече туристи), но с новите фотоапарати и смарт телефони, видеото ви е гарантирано.

Телефони

За да си купите местна карта и да можете да говорите с близките у дома на съвсем прилични цени, посъветвайте се с гида си или с продавачите на карти. Обикновено гишета има на летището и в хотелите. Нашият опит говори, че трябва да избирате картата по района, с който искате да говорите, например България.

Интернет

В повечето хотели е безплатен, но например в Дубай ще ви излезе доста солено - в нашия хотел беше 8 долара на час. Затова питайте на рецепцията винаги предварително, иначе може да се изненадате.

Не тръгвам без

► Две-три шала – пазят ме от вятър, слънце и насекоми, а и могат лесно да се превърнат в чанта (бохча) или в сенник на прозореца в колата, ако слънцето напича.
► Малки подаръчета, например химикалки (от магазините за един лев) или други дрънкулки. Децата в бедните страни обожават химикалки и моливи!
► Адрес и телефон на посолството ни в съответната страна.
► Снимам билета си с телефона, за да си напомням за датата на тръгване в случай, че загубя билета си.
► Дребни пари (по 1, 2 и 5) в брой за бакшиши. Обикновено се снабдявам с новите банкноти, защото в много страни не искат от старите.
► Нагласата, че всичко е и ще е наред!

Без багаж! Нямаме търпение да ви разкажем! Повече можете да видите в епизодите на "Без багаж".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти