Вредата от аспирина

Вредата от аспирина
Снимка: Thinkstock

Приемането на аспирин и други аналгетици потиска производството на тестостерон при мъжете, установиха френски учени, цитирани от БГНЕС.

Аналгетиците смущават дейността на ендокринната система, доказателство за което за експериментите с мъжки плъхове. На гризачите бил даден аспирин, вследствие което производството на тестостерон у тях през следващите 24 часа значително намаляло.

На следващия етап от изследването учените пожелали да разберат дали същото е валидно и при хората. Оказало се, че е така.

24 часа след приема на аспирин, парацетамол и индометацин производството на тестостерон при мъжете значително намалява.

Констатирано е и намалено производство на простагландини в зависимост от използваното лекарство, дозата му и продължителността на приемането му.

"Аспиринът не е вреден, но все пак трябва да се внимава с приема му", съветват в заключение учените.

От друга страна се оказа, че шоколадът и газираните напитки, съдържащи захар, скоро може да се използват за откриване на рак.

Учените разработиха техника, с помощта, на която ще идентифицира заболяването, като се наблюдава процеса на усвояване на захар от организма. Злокачествените тумори консумират много повече глюкоза от нормалната тъкан.

Теорията е разработена от учени от университетския колеж в Лондон, които установили, че туморът става по-ясен след консумация на сладки храни.

Според експертите откритието им е пробив в диагностиката на смъртоносната болест и е много по-опростена алтернатива на стандартните методи. Новият начин на диагностициране най-вероятно ще започне да се използва след шест години. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти