Салата с печена ряпа и кисело мляко

Салата с печена ряпа и кисело мляко

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

ряпа - 5 бр - 1.65 лв

лук - 1 глава - 0.10 лв

кисело мляко - 200 гр - 0.75 лв

чесън - 4 скилидки - 0.32 лв

копър - 1/2 връзки - 0.65 лв

зехтин - 60 мл - 1.08 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Знаем, че ще ви изненадаме с рецептата за салата с печена ряпа и кисело мляко.

При нас консумацията й се изчерпва със салатата от сурова настъргана ряпа или комбинирането й с моркови и цвекло. Знаем и бабината безотказна рецепта за лекуване на кашлица със сок от ряпа и мед, но тя не се брои.

В някои държави обаче добавят ряпата в яхнии и като цяло предпочитат този кореноплод да мине през термична обработка преди консумация. Печената версия е особено привлекателна заради сочността и сладостта, които ряпата придобива. Това ни мотивира да ви предложим една по-различна рецепта за салата – с печена ряпа.

За да направите печената ряпа, първо я измийте много добре, обелете я и я нарежете на еднакви по големина парчета. Подправете с мазнина, сол, черен пипер и други подправки по ваш вкус. В тази рецепта сме пестеливи с подправките, защото не искахме да се бият със соса, който обединява ряпата и лука. За да бъде гъст и плътен, ви препоръчваме да ползвате цедено кисело мляко или просто мляко с по-висок процент масленост.

Ряпата се изпича за около 25-30 минути. Следете я и когато ръбчетата започнат да придобиват златист загар и вилицата потъва гладко в парченцата, е време да я извадите от фурната. Имайте предвид, че ако я оставите в тавата, готвенето ще продължи и ряпата може да омекне прекалено много. Затова е за предпочитане да я извадите в друг съд и да я оставите да се охлади в него.

Обелете ряпата и я нарежете на кубчета. Сложете я в йенска тава, овкусете със сол и черен пипер, залейте със зехтин, разбъркайте добре, затворете с капака и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато омекне.

Докато изстива, нарежете лука на полумесеци и го претрийте със сол.

Към охладената ряпа прибавете лука, разбъркайте и оставете вкусовете да се смесят.

През това време разбъркайте киселото мляко с накълцаните копър и чесън. Изсипете соса върху ряпата и лука, разбъркайте и сервирайте.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти