Как да прескоча стената?

Как да прескоча стената?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравей, Алексей,

Чета редовно отговорите, които даваш на читателите тук и реших, че е крайно време да ти пиша за моя симпатичен проблем и да потърся теб за съвет. 

Наричам състоянието, в което се намирам през последните няколко месеца - "стената". И моят мъничък единствен проблем в живота ми на този етап е, че не мога да я прескоча - нито мисловно, нито действително. 

Става въпрос за ангажимент, който съм поела и съм длъжна да финализирам - с краен срок, който упорито наближава. Истината е, че не ми липсва мотивация да работя върху тази задача, която изисква ежедневен труд върху нея (по няколко часа на ден) в продължение на няколко месеца. Убедена съм, че проблемът не се корени и в мързел от моя страна.

Трудно ми е да се справя със "стената", която искам да прескоча, поради факта, че успоредно с тази задача работя. През деня съм на работа, а вечер - когато се прибера след 8-часовия ден, ме чака това задължение, което също е обвързано с работа на компютър. 

Обичам професията и длъжността си, заредена съм с много енергия в професионално отношение, смея да твърдя, че кариерата ми се развива добре. Но всеки ден, когато настъпи моментът, след работа да продължа заниманията си със задачата, ентусиазмът ми се срива и се чувствам така, сякаш мога да се върна в офиса си и да работя безкрайно, но не и да се занимавам дори и минута с този ангажимент.

Надявам се, че ще успееш да ми дадеш правилни насоки, за да успея да "прескоча стената".

Благодаря ти предварително.

* * *

Здравей,

Наистина проблемът ти е ”симпатичен” – в смисъл, че предполага забавни варианти за решаването му.

Интересно е твоето отношение към него – уж не ти липсва мотивация, а си готова да се върнеш в офиса и да работиш безкрайно, стига да не се налага да се занимаваш с въпросния ангажимент. Самото му определяне като ”стена” достатъчно добре описва отношението ти.

Хрумват ми няколко идеи в тази връзка.

Може да опиташ с "тунел под стената" – стол или маса могат да послужат идеално за декор. Просто преди да пристъпиш към работата, не хаби усилия да прескачаш стената (която, предполагам, има странното свойство с всеки ден да става все по-висока), а просто се промуши през тунела отдолу под нея и така ще излезеш без особени усилия от другата ѝ страна.

Друга възможност би било да превърнеш самото прескачане на стената в забавление. "Стената" е образ на твоето отношение към ангажимента. Можеш да я построиш например от книги и да я прескачаш буквално или да ходиш по ръба ѝ, да правиш различни стойки, като че ли представяш съчетание на греда (в изпълнение на клоун ще е по-забавно). Може да я построиш от възглавници и тя вече няма да е твърда, а съвсем лесна за разпердушинване.

Може да използваш и преименуването, което е описано много подробно в книгата "Ако животът не е чудо" на Ивинела Самуилова. Помисли си за ситуация, в която си била много ентусиазирана и кипяща от желание да свършиш нещо. Тогава се преименувай от "тази, която се изправя пред стена, за да свърши еди какво си" в "тази, която няма търпение да...".

Разбира се, в никакъв случай не искам да поощрявам свръх натоварването. За човека неправенето е по-естествено състояние от правенето и тази хипер-активност, като външна заетост, е сред основните оръжия на матрицата за поразяване на "човешкото". Не бихме искали да си докараш някое "прегаряне", но за това не е нужно никакво чудо, а може би е достатъчно просто да реорганизираш дейността си, по най-класическия начин – като помолиш за отсрочка, например. Напълни един лист с многоточие, мушни си го в джоба и просто попитай. Тогава, с отсрочката и с тунела под стената, може би няма да се чувстваш толкова притисната и ще се справиш дори по-бързо и по-мотивирано, отколкото си очаквала.

Между другото, въпросът ти е много подходящ за обсъждане и в групата "Животът може да е чудо" във "Фейсбук", където има участници с прекрасни идеи и вече голям опит във вълшебстването, които биха могли да ти дадат много свежи предложения.

Поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти