Как да подредим дома си, за да сме щастливи всеки ден, според японския метод „Конмари“

мебели
Снимка: iStock

Бестселърът на минимализма „Магията на подреждането“ от Мари Кондо е смесица от лична история, житейска философия, стратегии за подреждане на дома и съвети за сгъване на дрехи.

Книгата е вдъхновила милион и половина американци (чийто брой постоянно се увеличава) с прекалено много вещи да съберат смелост и да ги изхвърлят. Базовият принцип на метода е да пазим само нещата, които ни „носят радост“.

Подреждането и разтоварването от вещи не е просто изхвърляне на боклуци. Кондо се опитва да научи хората, че запазването само на вещи, които носят радост, е екзистенциално и преобразуващо.

Другата главна стратегия на Кондо е да смекчи болката от раздялата чрез ритуал, с който почитаме и се сбогуваме с вещите, а не просто нескопосано да ги наблъскаме в чували.

Мари Кондо помага на своите клиенти и читатели да подреждат домовете си по метода „КонМари“, който тя усъвършенства още откакто е била японска тийнейджърка с мания за подреждане.

Какъв е ключът ли? Пазете само нещата, които ви „носят радост“ или ви карат да се чувствате добре. Според Кондо, ако нещо в дома ви не ви носи радост, трябва да му благодарите за работата, която ви е свършило, и да се отървете от него.

мебели
Снимка: iStock

За да разберете как да прилагате техниките на Кондо, вижте тези 19 лесни стъпки за прилагане на метода ѝ. Ето ги и тях:

1. Мари Кондо вярва, че трябва да прочистите дома си от всичко, което не ви носи радост. Като разчистите всичко наведнъж, „можете чувствително да промените умствената си нагласа“.

2. Преди да започнете с чистенето, си представете как искате да изглежда вашият дом и вашият живот. „Мислете в конкретна насока, за да можете ясно да си представите какво би било усещането да живеете в подреден дом без излишни вещи“, пише тя в „Магията на подреждането“.

Всички останали съвети и техники, вижте в нашата галерия.

Към целия списък с техниките на Кондо >>>

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти