Как да бъда в хармония със себе си?

Как да бъда в хармония със себе си?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Искам да ми помогнете да намеря себе си, да бъда в хармония със себе си, да постигна това триединство дух, душа и тяло. При мен водещи са емоциите, "благодарение на които" страдам и до ден днешен. Използват ме, манипулират ме... Докога ще допускам това да продължава? 

Знам, че определно нещо ме дърпа надолу и нямам силите да кажа край. Как да спра да живея в тези мои измислени приказки, които за съжаление не съществуват? Стигнах дотам, че от 6 месеца физически не се чувствам добре, нямам никакъв тонус, енергия за нищо, все едно са ме изстискали като лимон. А в действителност съм здрава.

Как да спра да поставям граници, да не съм толкова черногледа, да виждам красотата и в най-малките неща, да допускам, че и мен, там някъде ме чака щастие? Провеждате ли семинари в Стара Загора?

Благодаря Ви и се надявам на Вашата скорошна помощ.

* * *

Здравейте,

Само като констатация - писмото ви показва, че доста сте поизгубили вътрешните си ориентири: от една страна твърдите, че ви манипулират (т.е. вие сте жертва), от друга – че сама поставяте граници пред това, което си представяте, че би трябвало да представлява животът ви, а от трета – това, което би трябвало да е животът ви, не зависи от вас, а ви чака "някъде там".

Аз лично мога да дам само един отговор на въпроса ви: "Докога ще допускам това да продължава"? Отговорът е: "Докогато го допускате".

В предишната статия вече коментирахме, че е нужно да изградим първо вътрешни опори и да преформулираме отношението си към отговорността ни към сoбствения ни живот. Това е и основната идея в книгата "Животът може да е чудо", която ви препоръчвам да прочетете, ако още не сте – тя ще ви помогне да се ориентирате много бързо къде сте вие и какво бихте могли да направите, за да промените нещата така, че да ви устройват повече.

Но нека сега да се хванем за това: "Знам, че определно нещо ме дърпа надолу и нямам силите да кажа край".

Предлагам ви да направите малко душевен фитнес. Моля, чувствайте се свободни да импровизирате, както ви е по-удобно. Ето няколко идеи:

1. След като "нещо ви дърпа надолу", защо да не може и нещо да ви дърпа нагоре? Вие решете какво е и го ползвайте като мантра. Това е същата техника като вкарването на ново съдържание в негативни формулировки, като например: "зациклил съм в безпаричие" – "зациклил съм на големи доходи", за които сме писали в предишни статии.

2. Щом нямате сили да кажете край, значи трябва да заякнете. Пробвайте за известен период всекидневно да вдигате някакви тежести (не е нужно да са истински – може и две чаши да ползвате), после заставайте пред огледалото, изпъчете мускули и казвайте "край". Правете това, докато усетите, че сте заякнала достатъчно – т.е. нагласата е претърпяла промяна.

По отношение на другите ви въпроси:

1. "Как да спра да живея в тези мои измислени приказки" – ами създайте си приказна реалност, ако ви харесва повече. Преименувайте се от "тази, която измисля приказки", на „тази, която създава приказна реалност".

2. "Как да спра да поставям граници" – пробвайте да разширявате границите на ежедневието си, като правите поне едно нещо на ден, което никога не сте правили.

3. "Да не съм толкова черногледа" – запълнете един лист от рисувателно блокче с черна боя в продължение на някакъв период, докато вие усетите, че се е получило насищане, ежедневно покривайте "рисунката" с бяла кърпа и я гледайте – така няма да сте черногледа, а белогледа (т.е. пак преформулираме нагласата).

4. "Да виждам красотата и в най-малките неща" – събирайте си "малки неща" (може да са камъчета, кибритени клечки и пр.) и си ги украсявайте.

5. "Да допускам, че и мен там някъде ме чака щастие" – по-добре допуснете, че сте щастлива тук и сега. Заявете го буквално. Ако подхождате към щастието си с нагласата, че ви "чака някъде там", това, което се случва, е че то продължава да ви чака някъде там и този процес всъщност няма край.

Когато изградите вътрешните си опори, хармонията, която търсите, ще ви намери сама.

И отговор на последния ви въпрос – да, провеждаме курсове в Стара Загора, свържете се с нас, за да получите информация за предстоящия семинар на 15 март.

Сърдечни поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти