Все повече потребители изхвърлят "ненужния товар" от онлайн профилите си

Стига си ме шпионирал
Снимка: Getty/Guliver

Определено днес всеки наш ден започва, преминава и завършва с проверяването на това какво се случва в нашата паралелна среда, чието интернет измерение постоянно ни въвлича в променянето на статуси, тяхното коментиране, качването на снимки и цялата онази доза любопитство, която ни кара постоянно да сканираме и препускаме през "Фейсбук" профилите на познати и непознати.

Изброените действия са част от съвременния технологичен пейзаж, който ни следва като сянка по петите и всички ние малко или много се съобразяваме с тези явления.

Да, обаче в един момент правилата на виртуалния ни живот стават доста скучни, защото дълго време без никакъв фейсконтрол сме приемали покани за приятелства от когото ни падне, а после се чудим защо нашата стена във "Фейсбук" буквално е задръстена от информация, която не ни казва нищо, просто защото се отнася до непонятни лица без стойност и отражение в нашия собствен свят.

Поради тези причини все по-сериозно нараства и броят на хората, които стриктно следят какво публикуват в своите профили и много по-отговорно приемат нови членове в списъка си с познати в най-голямата социална интернет мрежа. Така, например, почти 2/3 от мъжете и жените във "Фейсбук", населяващи САЩ, редовно изтриват индивиди, които са им по-далечни и от Амазонската джунгла.

Други 44% пък премахват коментари, отправени по техен адрес чрез различни потребители, а 37 на 100 се отписват, след като вече са били отбелязани на конкретна снимка или галерия.

Не е малък и броят (близо 30%) на личностите, патещи си затова, че са изпратили покани до свои колеги или шефове, заради невнимателното контролиране на сведенията, които публикуват в онлайн пространството.

По тази причина над половината от представителите и на двата пола отвъд океана задължително защитават профила си с всички възможни настройки за ограничен достъп до техните данни.

Във Великобритания само за миналата година над 100 хил. души, ползващи "Фейсбук", са деактивирали своите профили, защото им било омръзнало да ги поддържат или се страхували от изнасянето на лична информация в такава нестабилна среда като интернет, а 1/4 от всички 30 млн. потребители на въпросната социална мрежа, живеещи на Острова, все по-рядко се заседяват на нейната територия в днешно време.

Какво е нещото, което вие не харесвате в онлайн общуването?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти