Райската ябълка: Ето защо е препоръчително да си хапваме от този плод

райска ябълка
Снимка: iStock

Райска ябълка е истинска находка за гастрономията. Днес ориенталският плод се отглежда във всички краища на света. И това не е изненадващо, тъй като се използва в много рецепти и нейните полезни свойства я правят любима на тези, които се опитват да балансират и разнообразят диетата си. Нека да разберем повече за това какви са ползите от консумацията на този плод.  

Нискокалорична и богата на фибри – така може да се опише райската ябълка като състав. Този плод е чудесен за контрол на теглото и допълва диетата с важни витамини и минерали - антиоксиданти и витамини А и С.  

райска ябълка
Снимка: iStock

Високото съдържание на фибри (около 6 г на плод) я прави незаменима за храносмилането. Но както при други храни, богати на фибри, излишъкът от райска ябълка в диетата може да повлияе на изхождането (да причини леко разстройство или запек). Затова е необходима умереност във всичко. 

Да се върнем на витамините. Един плод съдържа 55% от препоръчителната дневна доза витамин А и 20% от препоръчителната дневна доза витамин С, който намалява възпалението в организма и нормализира метаболитните процеси.  

Цветът на външния ѝ вид показва наличието на бета-каротин, който е свързан с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Райската ябълка също така подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и има положителен ефект върху нивата на холестерола.   

райска ябълка
Снимка: iStock

Възможно ли е да ядете райска ябълка, ако имате диабет? 

Въпреки факта, че райската ябълка е сладък плод, тя е богата на диетични фибри и има нисък гликемичен индекс. Това означава, че хората с диабет могат без проблем да си хапват. Освен това предотвратява повишаването на нивата на кръвната захар.  

Калоричното съдържание на райска ябълка е ниско: 67 калории на 100 грама продукт. Съдържа 0,5 g протеин, 0,4 g мазнини и 15,3 g въглехидрати – страхотна идея за здравословна закуска. 

райска ябълка
Снимка: iStock

При какви заболявания не трябва да ядете райска ябълка? 

Райската ябълка не е продукт, който трябва да бъде изключен от диетата при повечето заболявания, но е по-добре да обсъдите индивидуалните характеристики, препоръки и опасения с Вашия лекар. Някои експерти твърдят, че райската ябълка не трябва да се яде, ако заболявания на бъбреците и пикочния мехур са в остър стадий. Това е така, защото може да причини повишено уриниране.  

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти