Елисавета и Красита - две невероятни жени, които вдъхновиха майките на деца с увреждания

б
Снимка: ПРОМЯНАТА

Те са Елисавета и Красита - две вдъхновяващи жени, за които тепърва ще чуваме повече и повече. Те спечелиха ПРОМЯНАТА 2016/2017 - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България.

Ето какво сподеха те за своето преживяване по време на проекта, специално за Edna.bg:

Повечето ни читатели вече познават добре вашия проект, но все пак – разкажете ни малко повече за него? Каква е основната му мисия и как се разви той през последните години?

ОлеМале стартира само няколко месеца след началото и на другия ни, медиен проект – Майко Мила!, който, както повечето хора знаят, е посветен на майките и техните емоции и вълнения около родителството, както и на някои по-сериозни теми. Та, след като вече имахме Майко Мила!, стана така, че се запознахме с няколко майки на деца с увреждания покрай един от техните национални протести и тогава спонтанно възникна идеята за наша социална кауза, която да е посветена на тях, най-уязвимите сред майките. Тези, които искат да работят и да бъдат активни граждани и данъкоплатци, но държавата не го иска от тях, а вместо това ги превръща в болногледачи и в хора, които трябва да се молят за помощи. След разговори с майките ни стана ясно, че това, от което те имат нужда, е възможност да работят, за да се издържат и да са независими – така че да се грижат за себе си и децата си. Първото, което направихме, е да създадем една елементарна платформа за онлайн продажба на продуктите, които много от тези майки правят с ръцете си, така че да имат мигновена полза от труда си. Впоследствие каузата ни буквално изригна, общественият отклик беше страхотен, все повече майки се включваха, започнахме да участваме и на базари и така, само за година, направихме истински огромен скок. Огромен! Същата тази първа година кандидатствахме за ПРОМЯНАТА, приеха ни, избраха ни, и през септември 2017 г. станахме част от Акселератора на инициативата. Минахме през интензивни обучения, презентации, етапи... и накрая спечелихме на финала. Оле Мале стана победител в ПРОМЯНАТА само 1 година и малко след създаването си – за нас и майките от ОлеМале това е нещо неописуемо. Заклеваме се, това беше най-вълнуващото нещо, което ни се е случвало откак работим заедно.

Що се отнася до мисията ни, тя е ясно дефинирана – да осигуряваме на майките възможност да работят, за да се издържат и развиват, да се грижат за себе си, децата си, семействата си. Да са личности и граждани. Защото истината е, че най-важното условие за това едно дете да порасне като щастлив и пълноценен гражданин е... психическото и физическото здраве на неговата майка. А в случая на децата с увреждания майките са дори нещо повече от това – те са много често условие за оцеляване. Така че майките са ни много важни!

Извън „Майко мила“ – споделете ни малко повече за вас – с какво се занимавате (освен сайта)...

С какво ли не, въпреки че Майко Мила! И ОлеМале гълтат доста усилия и време. И двете правим странични неща, пишем тук-там, май и двете не можем да се занимаваме само с едно нещо! Освен това от месец-два спортуваме активно, понеже това за майките и здравето е валидно за всички майки, та решихме и ние да се вземем малко в ръце.

Защо миналата година решихте да участвате в ПРОМЯНАТА?

Приехме го като изключителен шанс проектът ни да излезе още по-напред и да достигне до повече хора – както майки на деца с увреждания, така и хора, които да си купуват техните произведения, или пък до корпоративни партньори, с които да развиваме и други инициативи в рамките на каузата ни.

Как се промени „животът“ на вашия проект преди и след ПРОМЯНАТА?

Освен че според нас всички разбраха за ОлеМале, което само по себе си е достатъчно, разбира се, имаме полза и от цялото ноу-хау, което получихме и продължаваме да получаваме в рамките на ПРОМЯНАТА. Обучаваме се непрекъснато и научаваме различни неща, които ни помагат да се фокусираме и да знаем с каква скорост да се развиваме. Ето, сега например го даваме малко по-спокойно, защото не е много лесно да вървиш с тези темпове. Проектът ни се развива, имаме склад, служител, в момента набираме и доброволци, планираме новия сезон около Коледа доста по-отрано и по-стегнато, и като цяло, узряваме, за да се превърнем в стабилно социално предприятие.

Споделете ни най-интересните и вълнуващи истории, които се случиха по време на вашето участие в ПРОМЯНАТА през изминалата година.

Цялото ни участие беше супер вълнуващо, обученията са наистина адски интересни и невинаги лесни, но пък е много приятно да научиш нещо ново и да видиш проекта си по начин, който до този момент не си успявал. Двата най-вълнуващи момента бяха по време на първото пресяване на финалистите и на самия финал. И двете се бяхме стегнали като ученички, и часове наред преди да дойде нашият ред за представяне, повтаряхме презентацията си и се опитвахме да бъдем спокойни, доколкото ние двете можем изобщо да бъдем асоциирани с тази дума. Сигурно сме репетирали хиляди пъти думите си, слайдовете... бяхме като на концерт. Накрая, разбира се, освен наученото, го ударихме и на емоции, но беше от сърце и смятаме че всички го видяха.

Какви бяха емоциите ви, когато спечелихте с вашия проект? Какви мисли ви минаха през главата? Какво успяхте да осъществите от победата насам и какво предстои да реализирате?

Бяхме почти в несвяст. Между другото, до минутата на обявяването на победителя бяхме сигурни, че няма да спечелим. Представете си изненадата и вълнението ни, когато чухме името на нашия проект – щяхме да припаднем в залата. Усещането беше наистина един път – сигурно така се чувстват спортистите като печелят златни медали по Олимпиади. Много, много вълнуващо, и даже малко имаме бели петна от тази вечер! Разбира се, след победата работата си продължи постарому, но имаме няколко напредъка вече – участвахме на няколко базара, вече подготвяме коледния каталог на ОлеМале, както казахме – набираме и доброволци за работата, защото тя е много и се увеличава още. Тоест, всичко си върви с пълна пара и въпреки че сега е отпускарски сезон, при нас нещата не са спрели, напротив – работим здраво, защото от септември-октомври идва новият сезон.

Другото много важно нещо, което осъществихме, беше първата по рода си национална кампания за здравна профилактика на майки на деца с увреждания от цялата страна, която направихме с изключителната подкрепа на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ). Това беше страшно трудоемка и времеемка кампания, но я завършихме и в края ѝ имахме близо 100 майки, преминали през БЕЗПЛАТНИ пълни медицински прегледи и консултации в над 10 лечебни заведения в страната. Много от тях получиха навременни и адекватни препоръки от специалисти, които иначе не биха могли да си позволят. Благодарни сме на партньорите ни от БАЗБ и застрахователните дружества, които взеха общо участие в тази безпрецедентна кампания, която цели да осигури здраве и пълноценна грижа за майките, така че те да са във форма и в състояние да работят и да се грижат за децата си. Надяваме се догодина да повторим инициативата и да включим още повече майки в нея.

Какво бихте искали да пожелаете и да посъветвате тазгодишните участници в ПРОМЯНАТА?

Да се пускат смело в това предизвикателство колкото и трудно да им се вижда на моменти. Не се отказвайте, давайте напред, защото си струва и опитът от това приключение е безценен. Накрая просто се озоваваш на друго, по-високо ниво, и разликата е осезаема. Така че – действайте, имате още малко време за кандидатстване!

Припомняме, че до 18 юли се приемат кандидатури на социални предприемачи, които искат да променят живота на децата и младежите на България. Повече за това как и самите вие можете да кандидатствате вижте ТУК

Вижте още:

Две вдъхновяващи жени, които дадоха бъдеще на идеята си и променят към добро животът на младите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти