Две вдъхновяващи жени, които дадоха бъдеще на идеята си и променят към добро животът на младите

ж
Снимка: ПРОМЯНАТА

Те са Милена и София. През изминалата година техният проект взе участие в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България.

Ето и какво споделиха те за ПРОМЯНАТА, специално за Edna.bg:

Разкажете ни повече за вашия проект – кога стартирахте, какъв беше в началото, какъв е сега...

„Живот на килограм“ стартира в края на 2016 г. Тогава започнахме в първите пет училища, които ни се наложи ние да търсим, защото не бяхме разпознаваеми. Отдавна мислим по темата за храната и хранителните разстройства, но започнахме да работим активно точно по превенцията им и точно тогава поради две причини. Едната е свързана с епидемиологичното нарастване на случаите на млади хора с хранителни проблеми в терапевтичната ни работа. Другата причина е мястото на храната в публичното пространство. В последните години тя се е превърнала в свръхценност и фокусира свръх внимание. Разбира се храната е изключително ценна и важна за нашето оцеляване, здраве и като фон на общуването. Проблемът е, че тя често замества емоции, запълва неудовлетворености, прикрива неприемането на себе си и другите и т.н.

Накратко „ Живот на килограм“ работи с ученици от 5 до 12 клас в училищата в тримодулна програма, чрез интерактивни техники. Учениците разбират връзката между стереотипите , възприемането на себе си, емоциите, които изпитват от една страна и поведението на хранене от друга

За тези две години проектът ни порасна, стана разпознаваем, подреди се. Вече ни търсят от много училища в цялата страна.

Извън „Живот на килограм“ – споделете ни малко повече за вас двете.

Познаваме се от студентските си години в СУ и оттогава работим заедно като психотерапевти и после обучители. Това са 20 години, в които не просто споделяме професионализъм и приятелство, а и продължаваме да сме си интересни и да ни е приятно заедно. За изминалото време много сме се уеднаквили. И двете имаме висока банкетна култура. И двете сме леко безпомощни без очила, т.е все по – трудно виждаме външния свят, но по-важно е, че зрението ни за вътрешния свят все още е наред.

Едната обича да рисува, а другата пише стихове.

Как решихте да участвате в ПРОМЯНАТА миналата година?

Проектът ни се случваше от една година много успешно. Радвахме се на добра обратна връзка и търсене от училищата, но имахме нужда да го направим по – устойчив, структуриран и да развием потенциала му. С други думи, бяхме готови за промяна, а ПРОМЯНАТА беше точната промяна за нас. Тя ни даде не просто финансова подкрепа, а друг поглед, мащаб, идеи, контакти и растеж.

Как се промени животът ви след участието в ПРОМЯНАТА? A “Живот на килограм“?

Станахме много по-ангажирани и по-вдъхновени. Увеличи се и работата ни, и усещането ни за смисъл.

Какво предстои пред „Живот на килограм“?

Планираме да работим с още училища в София и в страната. Приоритет ни е развиването и популяризирането на терапевтичната програма за хора с хранителни разстройства и техните семейства. Тя ще направи проекта ни финансово устойчив, така че работата ни по превенцията да продължи да бъде безплатна за училищата. Предстои да стартираме ДМС кампания както и обучения за специалисти за работа с хранителни разстройства.

Какво бихте посъветвали тазгодишните участници в ПРОМЯНАТА?

Да са креативни, да развиват идеята си, да имат смелостта да подлагат на съмнение собствените си неоспорими схеми и начини на работа. През цялото време да се състезават предимно със себе си, а когато се състезават с останалите проекти да го правят с въображение, хъс и честност. И не на последно място - да не забравят да се забавляват.

Припомняме, че до 18 юли се приемат кандидатури на социални предприемачи, които искат да променят живота на децата и младежите на България. Повече за това как и самите вие можете да кандидатствате вижте ТУК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти