Егото e най-големият ни изолатор от света

Егото e най-големият ни изолатор от света
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Нашият социум ни е натрапил един обективистичен възглед за Вселената, според който тя е нещо външно, чуждо и враждебно по отношение на нас.

Този модел ни предоставя една обективна реалност с нейните независещи от нас обстоятелства, с които ние трябва да се борим, а всяко постигнато нещо се заплаща – със здравето ни, с жертва на свободно време и любими занимания, с конфликти в отношенията и т.н.

Когато връзката между Вселената и човека е разрушена, това разделение очертава дебела граница помежду ни и взаимодействията ни вече са взаимодействия между субект и обект, които "си го мерят".

Субектът "аз" очертава границите на егото, а то ни вкарва в титанични борби за надмощие с всичко извън себе си.

Това, от което се нуждаем, е:
- промяна на възприемането на връзката ни със света,
- излизане от този обективистки модел за Вселената,
- възстановяване на изначалната свързаност и
- разширяване и отваряне на границите на егото, зад което всъщност стои нашето природно аз. То много добре знае как да се оправя в света, който не е негов враг, а съмишленик и естествена среда.

Как може да се случи това?

Има доста практики, които помагат да се намали идентифицирането с "аза". На курсовете ние правим много практически упражнения именно в тази посока на разширяване на вътрешните граници, които е формирало егото, основно чрез етикетите, които сме получили или сме си поставили сами.

Истината обаче е, че така сме свикнали да поставяме знак на равенство между същността ни и егото, че много хора биха се изплашили ужасно от перспективата да изгубят идентификациите на социумната си личност - етикетите на "аза" си.

Един показателен случай от курса, който е разказан и в книгата "Животът може да е чудо", беше с една участничка по време на упражнение за разетикетиране.

Част от упражнението бе символично да се освободим от етикетите си (позитивни и негативни), като накрая ги изхвърлим в коша за боклук. Тази жена отиде и изрови от коша своите си етикети (записани на листчета), прибра ги грижливо в чантата си и си тръгна.

Всичко в нашето общество се филтрира през "аза", през "мен". Ако обаче отместим погледа си от себе си като его-формирование, ако се откажем от главната роля и претенциите за значимост, ако успеем да разширим собствените си граници на изкуствено създаден субект, отделен от света, ще установим, че зад това его има едно природно аз, което е много по-широко, което е част от едно цяло, което няма дефекти, дефицити и несъвършенства, и в което дори няма понятие за "проблем".

Дон Хуан (на Карлос Кастанеда) много точно отбелязва, че ние трудно можем да разкажем дори най-незначителна история, без да превърнем веднага себе си в главното действащо лице. Нещо повече: забележете как, когато някой друг разказва собствена история, ние веднага я съотнасяме към опитността на нашето "аз" и всъщност дори не вникваме в казаното от другия човек или вникваме дотолкова, че да препратим разговора към себе си: "А пък на мен веднъж какво ми се случи...", "Ако ме беше попитал/а...", "Аз на твое място...".

И понеже споменах дон Хуан, се сещам за едно негово упражнение, което може да пробвате за седмица: опитайте се осъзнато да говорите и мислите, без да използвате "аз", "мен", "себе си" и т.н...  

Може да се изненадате да установите как контролът се премества от социумната ви креатура - егото - там, където нещата са под контрол така или иначе, без да се налага вие да ги контролирате - в природното аз...

Когато тази наша природна способност заработи, всичко се променя и то не задължително с гръм и трясък, а често пъти – леко, тихо и всеобхватно. Все повече проблеми си отиват от живота ни, без дори да кажат "довиждане" и все повече различни и радващи ни неща, започват да се случват в него.

Това е истински вълнуващо и приятно преживяване, а и начин на живеене изобщо.

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти