Дъвките - полезни или вредни?

Дъвките - полезни или вредни?
Снимка: Личен архив

Д-р Иван Башев

Употребата на дъвки категорично е нещо доста полезно. Като всяко друго нещо обаче, за да имаме добри резултати и да нямаме лоши последствия, дъвченето трябва да бъде с мярка и с правилен избор на самите дъвки.

Клинично доказано е, че ако човек дъвче дъвка по 10 до 20 минути след всяко хранене, намалява риска от образуване на зъбен кариес. Това има своето съвсем логично обяснение. Дъвките действат по два основни начина срещу образуването на кариеси

Първото им действие е изцяло механичното почистване на зъбите от хранителните остатъци. Те полепват по дъвките и така се отстраняват от зъбните повърхности. За това им действие са особено подходящи дъвките, съдържащи микрогранули, които подобряват почистването.

Другият механизъм на действие на дъвките е малко по-сложен. Дъвченето увеличава образуването на слюнка в устната кухина. Слюноотделянето освен, че има отношение към храненето, е и естествен механизъм на организма за почистване на зъбите. Чрез увеличеното отделяне на слюнка при дъвчене зъбите се измиват от хранителните остатъци.

Освен това слюнката неутрализира киселините, образувани в резултат на разграждането на хранителни вещества от бактериите в устната кухина. По-голямото количество слюнка в устата означава по-голямо количество калциеви йони, които да подпомагат реминерализацията и заздравяването на емайла.

Важно условие за добри резултати от дъвките е те да не са подсладени със захар. Повечето дъвки в търговската мрежа не съдържат захар. При тях за подсладители се използват ксилитол, манитол, сорбитол и аспартам. Най-препоръчително е използването на тези с ксилитол. За съжаление все още има и дъвки, съдържащи захар и това са най-вече детските дъвки. Не купувайте на децата си от тях. Вярно е, че дъвките със захар също почистват механично зъбите, също увеличават отделянето на слюнка, но освен това те съдържат захари, които се използват от бактериите в устната кухина за производството на киселини, предизвикващи образуването на зъбен кариес.

В началото казахме, че дъвченето, като всяко друго нещо, трябва да е с мярка. Желателно е да е само след хранене, и да не е повече от 20 минути, а най-добре е да е около 10 минути. Не е необходимо да засичаме времето по часовник. Достатъчно е просто да изхвърлим дъвката, след като сме спрели да усещаме нейната сладост.

Прекалено дългото дъвчене може да доведе до нарушения и болки в дъвкателната мускулатура и долночелюстната става. Най-честият симптом е болка в областта пред ухото. Това е особено изразено, когато дъвката се дъвче само от едната страна на устата. Продължителното дъвчене може да доведе до изтриване на зъбите в резултат на непрекъснатото им триене. Макар че има доста противоречиви мнения, някои автори смятат, че употрбата на дъвки дори може да доведе до главоболие с неясен произход и стомашно-чревни проблеми.

Употребата на дъвки по никакъв начин не замества миенето на зъбите с четка и паста, почистването с конци и използването на вода за уста. Независимо дали дъвчете дъвки, трябва да миете зъбите си по два пъти на ден - сутрин и вечер. Дъвките са бързо и удобно средство за почистване на зъбите през деня, когато няма удобства за миене, но те не са достатъчни. Когато искате набързо да освежите дъха си, също можете да вземете една дъвка за няколко минути. 

И накрая – изхвърляйте дъвките само в кошчетата за боклук, защото те се почистват много трудно и се разграждат много бавно!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти