Днес честваме деня на бащата!

баща син
Снимка: iStock

В България от 1997 г. насам 26 декември се отбелязва като Денят на бащата.

Силна традиция за празнуването му обаче все още няма. На този ден отдаваме почит на бащинството и родителските грижи, а добрите татковци получават подаръци от децата си.

С внимание се обграждат и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати и по различен начин.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на свети Йосиф - 19 март, у нас православната църква е избрала същия повод - на 26 декември, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и не съвпада с религиозния.

коледа
Снимка: iStock

Обикновено се отбелязва през третата неделя от юни. Традицията за неговото празнуване идва от САЩ, където дъщерята на ветеран от Гражданската война, който сам отглежда шестте си деца, иска да почете неговите усилия и всеотдайност.

На 19 юни 1910 г. тя организира празник в негова чест в град Спокейн, но инициативата ѝ бавно набира последователи.

Президентът Калвин Кулидж препоръчва празника за национален през 1924 г. Денят е признат официално едва през 1972 г., когато на власт в Белия дом е Ричард Никсън.

У нас празнуването му на 26 декември става факт с решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство".

Най-чаровните кралски татковци по света

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти