Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща
Снимка: Thinkstock

Денят на бащата е признание за значението на бащинството в живота на всяко дете и семейство.

Доказано е, че участието на бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата им помага да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-висока самооценка, по-пълноценни отношения с възрастните и другите хора изобщо.

Децата с активни бащи са по-здрави, имат по-малко проблеми с поведението, по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – добро самочувствие и реализация в живота. 

Да бъдеш баща не е лека задача. Бащите са отговорни и правят много неща, но често ролята им остава незабелязана. Елегантно напомняне, подтикване или организиране на занимание, малък жест или празник, ще им помогне да бъдат още по-добри бащи за децата си.

Ето някои идеи:

1. Зачитайте бащата на вашите деца (дори да сте разделени или разведени).

Добрите родители са наистина добри, ако са и добри партньори. Родители, които се уважават взаимно и показват това на децата си, осигуряват сигурна и спокойна среда за децата. Децата, които виждат родителите си да се уважават и зачитат помежду си, се чувстват приети и уверени.

2. Показвайте доверие и зачитане.

Казвайте – „Вярвам ти", „Доверявам ти се за това", "Уважавам решението ти", "Знам, че не е лесно, но ти ще се справиш." Доверието също създава увереност и независимост.

3. Насърчавайте бащата на децата си да показва, че ги обича.

Децата имат нужда от сигурност и любов. Това им дава усещането, че са важни, искани, приети и обичани в семейството. Бащите имат много различни начини да покажат любовта си към децата. "Обичам да правя разни неща и да си играя с теб", "Много съм доволен, че можем да направим това заедно", "С теб сме един отбор", "Супер е, че ми помогна."

4. Децата имат нужда от рамки и дисциплина, от определяне на разумни и ясни граници.

Бащата има важна роля в установяването на тези граници през игра, обясняване и напомняне на това какви могат да бъдат последствията от действията на децата и не на последно място да ги поощри, насърчи и награди за добро поведение.

5. Бащите са модел за поведение и подражание за децата си, независимо дали го осъзнават, или не.

Момичета, които израстват и прекарват време с ангажиран и любящ баща, порастват с усещането, че заслужават момчетата да се отнасят към тях с уважение, и какво да търсят в един мъж, когато пораснат. Бащите могат да научат синовете какво е важно в живота, като демонстрират отговорност, постоянство и целенасоченост.

6. Прекарвайте време с децата си и насърчавайте баща им (партньора си) да прекарва време с тях.

Често това е по-сложно на дело, отколкото на думи. Знаем обаче, че начинът, по който един баща прекарва време с децата си, им показва, че те са важни за него, че той има много неща да им разкаже и покаже. Пропуснатите дни и месеци са изгубени завинаги.

7. Един начин да правите това е като се храните заедно цялото семейство поне няколко пъти в седмицата.

Това е прекрасна възможност за децата да чуят и наблюдават как разговарят възрастните, да задават въпроси, да разкажат за нещата, които ги вълнуват, да споделят какво правят, какво искат и за какво мечтаят. Това е и възможност за бащите да чуят интересни неща, за които децата очакват от тях подкрепа и насърчение.

8. Използвайте времето, прекарано с децата, за да обърнете внимание на усилията и старанието им.

Признанието и насърчението са страхотен стимул. "Виждам, че си положил много усилия", "Тава е наистина чудесно направено!", "Супер измислено е", "Сигурно си го пробвал много пъти, но резултатът е страхотен"

9. Четенето става все по-модерно и актуално.

Децата откриват нови светове чрез правене и четене. Четете им и стимулирайте бащите да им четат, докато са малки. Окуражавайте ги да четат сами и обсъждайте с тях прочетените книги. За тях е важно да споделят с двамата си родители и да разберат какво мислят те.

10. Намирайте време да чуете вълненията, идеите и проблемите на децата си.

Това им помага да се чувстват сигурни, зачитани и разбрани.

11. Таткото може да помогне на детето да научи кой избор е правилен, и кой не е.

Бащите, които учат децата си кое е правилно и кое не, които ги насърчават да направят най-доброто, на което са способни, ще видят порасналите си деца да могат да правят правилен избор. Примери от ежедневието и играта могат да помогнат на децата да научат основни неща за живота.

12. Таткото помага на детето да оцени само себе си.

Бащите имат роля и за това да помогнат на децата да оценят постигнатото от тях самите, като го коментират заедно - "Ти  какво мислиш?", „А защо мислиш така?", "Струваше ли си усилието?".

13. Не забравяйте, че работата на бащата (както и на майката) никога не свършва.

Дори и когато пораснат, напуснат дома си и станат независими, децата ще имат нужда от баща си за съвет, за споделяне, за опора.

* * *

Всяка година милиони хора в десетки страни по света отбелязват Деня на бащата в третата неделя на месец юни.

Покажете и вие на вашия татко, че се гордеете с него и го обичате и сте благодарни за всичко, което той прави за вас.

Ето някои идеи за Деня на бащата:

• Закуска в леглото. Децата могат да приготвят специална закуска за татко и да му поднесат с лично нарисувана картичка, чаша кафе или нещо, специално за него.

• Можете да планирате каране на колело за цялото семейство, ако вашият татко е колоездач. Убедете го да научи всички в семейството да карат колело, направете забавно състезание, поканете и други хора с вас.

• Постройте нещо заедно. Ако вашият татко прекарва време в гаража или майстори нещо, може би ще се зарадва да направите нещо заедно - къща за птици, цветарник, или да боядисате ограда, рафтове в мазето.

• Организирайте семеен празник. Използвайте възможността да съберете всички членове на семейството, включително дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др. Не е задължително да бъде вкъщи, може да е сред природата - в близкия парк, на плажа. Помогнете на децата да подготвят реч и тост, за да благодарят на всички значими мъже в семейството за грижите и обичта. 

• Можете да отидете заедно на футболен, волейболен, баскетболен мач или друго спортно събитие, ако това е хобито на вашия татко.

• Помогнете на децата да организират среща с татко – да го поканят на среща и прекарат заедно време извън вкъщи – на сладкарница, пицария или друго любимо място – техният ден насаме заедно.

• Направете фотосесия или селфи с татко.

• Организирайте кино вечер за цялото семейство с някои от любимите филми на татко, когато е бил дете.

Тази година в Деня на бащата, на 21 юни, в София и в други градове имате голям избор от разнообразни събития.

Организирани са десетки инициативи - можете да посетите заедно музей, паметник, историческо място, библиотека, галерия, събития на открито, среща с пожарникари и полицаи, спортни състезания и много други. Очаквайте програмата на събитията в София и страната на сайта на кампанията „Да бъдеш Баща”, както и в местните медии.

Много идеи бяха споменати за бащите на децата ни, но не забравяйте и вашите бащи – те също имат нужда и ще бъдат истински щастливи да им се обадите, да им благодарите за това, че ги има.

Фондация Лале,
част от Национална кампания „Да бъдеш баща“

Прочети още:

Баща – една дума, много емоции

Татко, не прегаряй!

Ваканцията на татко

Всичко за отпуска по бащинство

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти