Когато врагът е в дома ти и се нарича твой съпруг: истинската история на индианката Моли Бъркхарт

Алексия Петрова

Една от най-големите филмови продукции тази година е новият филм на Мартин Скoрсезе "Убийците на цветната луна". Филмът с участието на Леонардо ди Каприо, Лили Гладстон и Робърт де Ниро, разказва за потъпкването на човешките ценности в името на алчността и ламтежа за влияние. Лентата е базирана на истинската история за едно лично предателство и за поредица от престъпления в Оклахома, които разтърсват цяла една индианска общост.

Действието се развива през 20-те години на миналия век, когато е открит петрол в земята на индианците от племето Осейдж. Именно "черното злато" привлича героя на Ърнест Бъркхарт (Ди Каприо) да отиде да работи за влиятелния му чичо Уилям Хейл (Де Ниро) в Оклахома. Там Хейл убеждава глуповатия и наивен, но обичащ парите Ърнест да се омъжи за индианката Моли. Както във филма, така и в реалния живот, този брак не носи нищо друго освен нещастие на индианката. 

Днес ще ви разкражем реалната история на Моли Бъркхарт и нейния съпруг Ърнест Бъркхарт, за тежестта на семейното предателство, погазването на любовта и проклятието на кървавите пари.

Младият златотърсач

Ърнест Бъркхарт се премества в Оклахома с брат си в търсене на работа в петролната индустрия. Той пристига през 1912 г. и отива да живее при чичо си Уилям Хейл.

Настанява се в ранчото му в Грей Хорс, на около 20 мили западно от Похаска - окръжен център на окръг Осейдж. Чичото Хейл бил човек с големи възможности - знаели го основно като скотовъдец, но също така частично притежавал банка, магазин за хранителни стоки и погребален дом във Феърфакс. Както по-късно ще се убедим обаче, богатството на Уилям Хейл съвсем не утолявало жаждата му за още пари.

Бъркхарт бил нещо като "момче за всичко" за чичо си, изпълнявал негови поръчки и също така припечелвал като таксиметров шофьор. Именно по този начин той среща бъдещата си съпруга, тогава известна като Моли Кайл, според Дейвид Гран, автор на книгата, по която е базиран филмът "Убийците на цветната луна".

Моли била индианка Осейдж, но говорела малко английски и в крайна сметка Ърнест също научил част от нейния език. Двамата се влюбили и с насърчението на Хейл се венчали през 1917 г.

Богатството на Осейдж

Големи залежи от нефт били открити в резервата на индианците от племето Осейдж в Оклахома в началото на 20-ти век. Племето купило земята от федералното правителство години по-рано, след като било прогонено от родните си места.

Конгресът на САЩ приел закон, според който доходите от собственост ще се разпределят поравно между повече от 2200 членове на племето. Според този закон, ако носителят на дяловете почине, то собствеността или иначе казано - парите от петрола, преминават към следващия законен наследник, дори ако този наследник не е Осейдж. Именно тази важна подробост става причина за най-черните дни на индианците от племето.

С нарастването на търсенето и откриването на все повече и повече петрол в индианските земи, това генерира милиони долари за индианците. Така преди точно 100 години хората от племето Осейдж се превърнали в най-богатите хора на глава от населението в света, печелейки 30 милиона долара през 1923 г., което се равнява на 400 милиона долара днес. Богатството им позволявало да се обличат в най-скъпите дрехи, да имат прислуга и лични шофьори.

Апетитът и завистта на белия човек обаче не можели да оставят нещата просто така. През 1921 г. федералното правителство постановява, че хората от Осейдж са неспособни да управляват собственото си богатство и им назначава бели настойници, много от които често ги мамят и ограбват техните богатства.

Началото на ужаса

Между 1921 г. и 1925 г. се случили повече от 60 мистериозни или неразкрити убийства в окръг Осейдж, всички свързани с притежаващи права индианци. Те били застрелвани, тровени, дори бомбардирани в собствените им домове. Тази поредица от жестоки престъпления става известна като "Царството на терора".

Мъдростите на великите индиански вождове

Една от първите жертви е сестрата на Моли Бъркхарт - Анна. Тя е открита мъртва, след като е застреляна през май 1921 г. Нейното имущество било присъдено на тяхната майка, която подозрително умира два месеца по-късно.

Другите индианци от племето продължават да бъдат избивани в тъмните улички и глухите полета, включително все повече и повече роднини на Моли. Така в един момент Моли и съпругът ѝ Ърнест остават единствени наследници на богатството на семейство на индианката.

По-късно Моли, която междувременно е родила няколко деца на съпруга си, ще оцелее и при опит на самия Ърнест да я отрови. 

Липса на справедливост

С нарастването на броя на убийствата Племенният съвет на Осейдж решава да потърси помощта на правителството на САЩ. Бюрото за разследване (по-късно известно като Федералното бюро за разследване или ФБР) се намесва, идентифицирайки Уилям Хейл, Ърнест Бъркхарт и човек на име Джон Рамзи като заподозрени.

Рамзи е обвинен в убийството на Анна. Наркодилърът и трафикант на алкохол Келси Морисън казва, че Хейл и братът на Бъркхарт, Браян, са платили на Рамзи, за да ликвидира сестрата на Моли. Рамзи също признава, че Хейл го е наел да убие и братовчеда на Моли - Хенри Роан, тъй като по този начин е щял да вземе 25 000 долара от застраховка на негово име. Той признава също, че е участвал в убийството на другата сестра и зетя на Моли по поръчка на съпруга ѝ Ърнест Бъркхарт - престъпление, за което самият Бъркхарт в крайна сметка признава.

Бъркхарт е осъден на доживотен затвор през 1926 г. и Моли се развежда с него. По-късно той се връща в съда и свидетелства срещу чичо си Хейл и Рамзи във втори процес за убийството на Роан. И Хейл, и Рамзи са признати за виновни и осъдени на доживотен затвор през 1929 г.

След малко повече от десет години затвор, Бъркхарт е освободен условно през 1937 г., но се връща в затвора малко по-късно, след като ограбва бившата си снаха Лили Морел Бъркхарт.

Мъдростите на великите индиански вождове

Неговото условно освобождаване било отменено, когато бил осъден на затвор през 1941 г. Той бил в затвора до 1966 г., когато отново подава молба за условно освобождаване - предложение, което е одобрено от губернатора на щата. Сътрудничеството на Ърнест в първоначалното разследване преди 40 години било посочено като причина за излизането му на свобода.

Хейл е помилван много по-рано - през 1947 г., въпреки протестите на индианците Осейдж.

„Ако този проклет Ърнест си беше държал устата затворена, днес щяхме да сме богати“, казва Хейл за последиците от убийствата, според негови роднини.

Какво се случва с Моли?

Членове на семейството казват, че Моли е била отбягвана от общността на Осейдж, тъй като била съпричастна към тогавашния си съпруг до момента, в който той не признава за всичко през 1926 г. След като се развежда с него, Моли се омъжва за мъж на име Джон Коб. Тя умира от диабет на 50-годишна възраст през 1937 г.

Децата, които ражда от Ърнест, наследяват семейното състояние от петрола, което значително се стопило след Голямата депресия. Производството на петрол също започнало да се забавя в региона. Парите, които сегашното поколение печели от петрола в региона, са „недостатъчни за живеене“, казва Марги Бъркхарт, внучката на Моли и Ърнест.

Стореното от техния дядо все още живее с наследниците на Моли. 

„Имам много гняв към него“, казва Марги пред списание People. „Той отне цялото ми семейство. Той отне потенциални братовчеди. Нямам роднини от страната на Осейдж."

Прочети още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти